Желязков: Ветото на Австрия за Шенген не е свързано с мигрантския поток

Ветото на Австрия за Шенген не е свързано с мигрантския поток. Това заяви председателят на НС Росен Желязков, предаде репортер на БГНЕС.

Росен Желязков

Желязков проведе среща с австрийския си колега Волфганг Соботка и представители на парламентарните групи в българския парламент.

„Уверенията за позицията на Австрия за наличието на вето срещу България и Румъния не са свързани с мигрантските потоци“, каза Желязков.

На българската граница има изградена работеща система, категоричен е Желязков, който уточни, че преминаващите нелегално мигранти са сравнително малко.

„Според австрийските колеги Шенген не функционира пълноценно. Те настояват за преразглеждане на Шенген“, отбеляза той.

„Нашата позиция е, че приемането на България и Румъния ще помогне за по-доброто функциониране на Шенген. Надявам се позицията ни да бъде добре разбрана“, добави Желязков.

Председателят на НС подчерта, че се очаква в края на испанското председателство исканията на Австрия да бъдат взети предвид. Желязков се надява след като това се случи ветото срещу България да падне.

Той коментира и европейския процес в РСМ.

„Относно Македония, преговорите могат да започнат само, когато процесът по промени в конституцията бъдат приети и българите бъдат включени в нея“, заяви той.

Волфганг Суботка

От своя страна Соботка заяви: „Ясно е, че от 2015 г. Шенген не функционира както трябва. Ако искаме да стигнем от единия до другия край на Австрия, трябва да минем през Германия, където на някои места вече има граничен контрол. Въведени са много места гранични пунктове между Италия и Франция, също на границите на Словакия“, добави Соботка.

Това на практика означава, че Шенгенското пространство е „мъртво“, подчерта той.

Той заяви, че България изпълнява своите задължения за опазване на външната граница.

„Убедих се в това днес на българската граница. Надявам се, че разговорите между министрите на външните работи ще доведат до решение, удовлетворяващо и двете страни. Убедени сме, че с България ще намерим решение чрез интензивни преговори и сътрудничество“, допълни председателят на австрийския парламент.

Соботка съобщи, че заедно с Желязков са обсъдили терористичното нападение на Хамас срещу Израел и последиците от него, както и Западните Балкани.

„Присъединяването на Западните Балкани към ЕС е важно от гледна точка на архитектурата за сигурност. С нашите партньори сме обединени по отношение на Западните Балкани и Украйна“ каза той. /БГНЕС