Земеделци протестират в цялата страна

Земеделци от цялата страна излязоха на протест с искане за продължаване на забраната за внос на украинска селскостопанска продукция, предадоха кореспондентите на БГНЕС от страната.

Земеделци се опитаха да блокират главен път Е-79 и АМ „Струма“ край Благоевград, но полицията не допусна това. Протестиращите са подкрепени от около 30 организации в сектора, включващи зърнопроизводители, зеленчукопроизводители, животновъди и др.

Изключително масов е протестът на пътен възел Петолъчката, където са се събрали стотици земеделци и техника. Те носят плакати, на които е написано: „Оставка“ и „Денков, ти си терориста! Ще ви изметем с 300!!!

Протестът на зърнопроизводителите от Бургаска област срещу вноса на украинско зърно беше подкрепен от лозари, пчелари, производители на плодове е зеленчуци. Те искат държавна подкрепа за сектора.
„Лозата е единствена без помощи в България. За 10 години у нас са унищожени един милион лозя“, коментираха производители на грозде и показаха остарялата техника, с която обработват лозята си.
Пчеларите заявиха, че от Украйна се внася мед с китайска суровина. Производители на пшеница и слънчоглед споделят, че стоката им заслужава по складовете.
„Ние сме трактористи не терористи. Всеки ни брои колите, но никой не изчислява колко средства сме вложили“, коментираха протестиращите.
Движението по пътя Бургас – Варна беше пренасочени още след Поморие и до напрежение на пътя и изчакващи автомобили не се стигна.

Ръководството на Българския фермерски съюз се събра на летището в Бяла Слатина, където е извадена цялата агротехника от района.

Извиняваме се на гражданите и предупреждаваме да отложат планирани пътувания на 18 и 19 септември, тъй като ще бъдат затворени главни пътища в цялата страна, каза Георги Стоянов, председател на БФС, която организация е и член на европейската "КОПА - КОДЖЕКА".

В протеста участват над 26 браншови организации от целия сектор. Блокада има на повече от 40 важни пътни точки и гранични пунктове в цялата страна.

Инициативният комитет за провеждане на безсрочните ефективни протестни действия за спасяване на българското земеделие настоява вниманието да не се фокусира изцяло към зърнопроизводителите, тъй като в протестните действия се включва целият бранш, включително животновъди, пчелари, производители на плодове и зеленчуци.

Браншът има пет искания към управляващите: Да продължи забраната за внос на земеделски стоки от Украйна, като се разшири с вето и върху плодове, зеленчуци месо, мляко и мед. До 30 септември на фермерите да бъде платен пълния размер на компенсации на загубите заради войната в Украйна, държавната помощ за пропадналите от природни бедствия площи да бъде незабавно платена. Протестиращите искат също допълнителни средства за държавни помощи и облекчаване на условията по интервенциите от Стратегическия план.

Ефективните протестни действия ще продължат до изпълнението на всички искания, предупреди Георги Стоянов. Протестът ще се пренесе утре в София. /БГНЕС