Зеленски възложи Русия да бъде преименувана на Московия

Украинският президент Володимир Зеленски възложи на премиера Денис Шмихал „задълбочено да проработи“ възможността Русия да бъде преименувана на „Московия“ в украинския език. Това се съобщава в отговора на Зеленски на съответната петиция, публикувана на уебсайта на президента. Зеленски даде такава инструкция, тъй като петицията събра 25 000 подписа, необходими за нейното разглеждане.

Зеленски поиска от Шмигал да проучи до каква степен преименуването е възможно в исторически и културен контекст и какви международноправни последици може да има. В петицията се предлага също думите "Руска федерация" да бъдат заменени с "Московска федерация", "Руска" с "Москва".

През януари 2022 г. градският съвет на Киев предложи Русия да бъде преименувана на „Московия“. Киевският съвет стана третият украински местен орган, който искаше да преименува Русия. През декември 2021 г. депутатите от областния съвет на Лвов при втори опит гласуваха резолюция за призив към Върховната рада и президента да преименуват Русия на „Московия“, за да „възстановят историческата справедливост“. След тях депутатите от Ровненския областен съвет искаха да преименуват Руската федерация, които на 17 декември 2021 г. гласуваха за приемането на съответното обръщение към президента и парламента. /БГНЕС

Тагове: