Зеленски: Украйна започва да възстановява електрозахранването

Президентът на Украйна Володимир Зеленски призова сънародниците си да бъдат търпеливи и силни, за да устоят на суровите зимни условия, докато официалните лица продължават с усилията за възстановяване на електрозахранването и други услуги, които бяха прекъснати от руските въздушни удари.

От началото на октомври Русия нанася удари по енергийната инфраструктура на Украйна, което води до прекъсване на електрозахранването и оставя милиони хора без отопление, докато температурите се понижават.

"За да преживеем тази зима, трябва да бъдем още по-устойчиви и още по-единни от всякога", каза Зеленски във вечерното си обръщение към нацията.

"Не можем да допуснем каквито и да било вътрешни конфликти и стачки, които могат да отслабят всички ни, дори ако някой там си мисли, че това по някакъв начин ще го укрепи лично".

Западните държави осъдиха вълните от руски въздушни удари по гражданската и енергийната инфраструктура.

Заместник-министърът по политическите въпроси на САЩ Виктория Нюланд заяви, че руският президент Владимир Путин извежда войната на ново ниво на "варварство", като се опитва да изключи осветлението и топлината на цивилни граждани.

Кметът на Киев Виталий Кличко заяви в Telegram, че от днес прекъсванията на електрозахранването ще бъдат ограничени до планирани "стабилизиращи" прекъсвания, за да се възстанови работата на мрежата, но добави, че ситуацията остава "трудна".

Най-големият доставчик на електроенергия в страната, ДТЕК, съобщи, че са планирани прекъсвания на електрозахранването в три други региона - Одеса, Донецк и Днепропетровск в южната и източната част на Украйна.

В Херсон, останал до голяма степен без ток, когато руските сили напуснаха южния град миналия месец, областният управител заяви, че 85 % от потребителите вече имат електричество./БГНЕС, Ройтерс

Киев / Украйна