Зеленски: Украйна се нуждае от време преди контраофанзивата

Военни се нуждаят от повече време, за да се подготвят за дългоочакваната контраофанзива срещу руските сили, заяви украинският президент Володимир Зеленски в интервю за Би Би Си.


"С (това, което имаме) можем да продължим напред и да постигнем успех. Но ще загубим много хора. Мисля, че това е неприемливо. Така че трябва да изчакаме. Все още се нуждаем от малко повече време", е цитиран да казва той.

Украинските сили обучават нов контингент от военнослужещи и трупат запасни боеприпаси и техника, които според анализатори ще бъдат от ключово значение за възвръщането на завзетите от Русия територии.

Времето, в което Киев ще се опита да си върне териториите в източните Донецка и Луганска област, както и в Херсонска и Запорожка област, остава под въпрос.

В края на миналия месец украинският министър на отбраната Олексий Резников заяви, че подготовката на Киев "върви към своя край" и неговите сили са готови "в общ смисъл".

Високопоставен украински военен представител заяви по-рано тази седмица, че руските сили са се оттеглили от някои райони край Бахмут след ограничени контраатаки на силите на Киев около източния град. /БГНЕС