Зеленски: Ще публикуваме „Книга на екзекуторите”

Президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви късно снощи, че "абсолютно героичната защита на Донбас продължава".

В нощното си видеообръщение той заяви, че през последното денонощие руските сили не са постигнали значителен напредък в източната част на Донбас.

Володимир Зеленски, президент на Украйна

Интензивните сражения за контрол над Северодонецк продължиха, като Русия и Украйна направиха редица твърдения и контратвърдения за ситуацията на място. Москва заяви, че е "освободила" източния град, който е от ключово значение за контрола над източния украински регион Донбас, въпреки че това скоро беше опровергано от Киев, който твърди, че все още контролира ситуацията.

Междувременно Украйна призова за повече тежки оръжия, за да се противопостави на руската военна офанзива в източната част на страната. Съюзниците на страната се стремят да осигурят тези така желани от Киев оръжия, на фона на по-широките международни усилия за изнасяне на повече зърно от Украйна, но това отнема време.

Изявлението на Зеленски противоречи на твърденията на Русия, че "напълно е освободила" районите около Северодонецк - ключов стратегически град в битката за Донбас.

Той каза, че руснаците явно не са очаквали да срещнат толкова голяма съпротива и сега се опитват да вкарат допълнителни войски и оборудване. Такъв е случаят и в южната Херсонска област, която руските войски окупираха в началото на войната, твърди украинският лидер.

Във видеото Зеленски заяви, че следващата седмица Украйна планира да издаде специална "Книга на екзекуторите" с потвърдена информация за военни престъпления, извършени от руската армия. Сред изброените лица ще бъдат не само тези, които са извършили военните престъпления, но и техните командири./БГНЕС

Киев / Украйна