Зеленски: Съдбата на Донбас зависи от битката за Северодонецк

Украинските войници в Северодонецк водят "една от най-трудните" битки срещу руските войски от началото на войната, заяви президентът Володимир Зеленски и добави, че съдбата на целия регион Донбас зависи от източния град.

Володимир Зеленски, президент на Украйна

Силите на Москва концентрират огневата си мощ върху стратегически важния индустриален център като част от усилията за завладяване на обширна територия в Източна Украйна.

След дни на ожесточени улични сражения украинските официални лица признаха, че руските войски контролират голяма част от Северодонецк и че може да се наложи техните сили да се оттеглят поради постоянния обстрел.

Във вечерното си обръщение към нацията Зеленски заяви, че битката за града е била "много ожесточена... много трудна. Вероятно една от най-трудните през тази война.

"В много отношения там се решава съдбата на нашия Донбас".

Северодонецк

След като бяха отблъснати от Киев и други части на Украйна след нахлуването си през февруари, войските на руския президент Владимир Путин пренасочиха настъплението си към региона на Донбас, включващ Луганск и Донецк.

Градовете Северодонецк и Лисичанск, които са разделени от река, бяха последните райони в Луганск, които все още останаха под украински контрол.

Лисичанск все още е в украински ръце, но е подложен на ожесточени руски бомбардировки.

В Организацията на обединените нации генералният секретар Антонио Гутериш добави своя глас към все по-страшните предупреждения за последиците от конфликта.

"За хората по света войната заплашва да отприщи безпрецедентна вълна от глад и мизерия, оставяйки след себе си социален и икономически хаос", каза той. /БГНЕС, АФП

Киев / Украйна