Зеленски: Русия изстреля над 40 ракети и 40 дрона, през последната нощ

„Тази нощ Русия изстреля над 40 ракети и 40 дрона по Украйна, насочени към "критичната инфраструктура“.


Това заяви украинският президент Володимир Зеленски, предаде АФП.

„През нощта Русия изстреля повече от 40 ракети и 40 безпилотни летателни апарата по Украйна. Някои ракети и безпилотни летателни апарати "Шахед" бяха успешно свалени. За съжаление, само част от тях. Руските терористи за пореден път се насочиха към критичната инфраструктура", написа Зеленски в социалната мрежа Х.

"Имаше още една подла ракетна атака срещу Харков и Харковска област", съобщи президентът.

Зеленски заяви, че инфраструктурни обекти са били атакувани и в Киев, градовете Запорожие и Одеса на юг, както и в западния град Лвов, близо до полската граница.

"Руските терористи отново се насочиха към критична инфраструктура", добави той.

Украинският вътрешен министър Игор Клименко заяви, че стотици спасители са изпратени на места в цялата страна след "масирания обстрел".

"В продължение на няколко часа руските военни атакуваха пет региона на Украйна, нанасяйки удари по критична инфраструктура", каза Клименко.

По думите му Москва е изстреляла "повече от 10 ракети" по Харков, в резултат на което части от града са останали без електричество.

"За щастие, според оперативните данни, днешната атака не е довела до смъртни случаи или ранени", добави министърът.

Кметът на Харков предупреди, че са възможни "проблеми с енергоснабдяването" в града, който е вторият по големина в Украйна.

В Запорожка област губернаторът Иван Федоров съобщи за "експлозии" рано на 11 април.

Ръководителят на Лвовска област Максим Козицки заяви, че Русия е атакувала газоразпределително съоръжение и електрическа подстанция с "крилати ракети от различен клас и безпилотни самолети".

"Започнаха пожари. Те бяха бързо потушени от пожарникарите", написа Козицки в социалните мрежи./БГНЕС