Зеленски пред руски журналисти: Това не е просто война. Всичко е много по-лошо

“Днес, през този месец, настъпи глобален, исторически, културен разрив. Глобален. Това не е просто война. Мисля, че това е много по-лошо”.

Това казва Володимир Зеленски в първото си интервю за руски журналисти от началото на войната. С президента на Украйна разговаряха главният редактор на "Медуза" Иван Колпаков, главният редактор на телевизионния канал "Дъжд" Тихон Дзядко, журналистът и писател Михаил Зигар (той също зададе на Зеленски един въпрос от главния редактор на "Новая газета" и нобеловия лауреат Дмитрий Муратов) и специалният кореспондент на "Комерсант“ Владимир Соловьов. Интервюто бе взето чрез платформата zoom.

На въпроса дали в Украйна има биолаборатории, за която говорят руските власти Зеленски казва следното:

Да, това е анекдот. Тук няма какво да обяснявам. Не, у нас няма. Не, няма. Няма ядрени оръжия, химически биолаборатории и химическо оръжие. Това не съществува. Ако имаше човек като мен, в онези дни, когато страната ни подписа капитулацията на нашите интереси, не мога да го нарека по друг начин... не бих го направил. Както не бих предал тази история - ето ви флота, живейте и раздавайте руски паспорти в Крим и т.н. Трябваше веднага да се действа честно, да се каже, че тук имаме много руснаци. Имаме много наши моряци, които живеят тук, в Севастопол, въпреки факта, че това е вашата независима земя, нека вземем решение, че и украинците, и руснаците ще бъдат тук и ще действат честно. Вместо тихичко да доплават, да раздават... И този флот, който е купен от техните руски чиновници и т.н. И украинските власти абсолютно си затваряха очите за това.

"Това е кражба на територия от Русия и абсолютно предателство от страна на Украйна. Така беше през 90-те години по отношение на Крим и по отношение на неговата независима територия. Следователно, така и с тези лаборатории... <…> Вие бяхте всички тук! Как изобщо бихме могли да отровим някого с някакви глупости? Да, никога не сме постъпвали така с нашите врагове!

Философията на ядреното разоръжаване е вярна, правилна и т.н. Не трябва за сметка на слабостите на някои да изграждате своята империя. Просто не е възможно. Защото империите се градят върху икономика, а не върху сплашване", каза още Зеленски.

Един от въпросите към президента Зеленски насочи разговора към дипломатическия аспект, към преговорите, които са в ход. За значителен напредък по тях, научаваме от изявление на турския президент Ердоган. Той каза, първо, че на тези руско-украински преговори се обсъждат шест точки. И второ, че вече има напредък по четири. Това са точки, които се отнасят до неприсъединяването на Украйна към НАТО, демилитаризацията, гаранциите за сигурност и защитата на руския език. Но все още няма напредък по отношение на статута на Донбас и статута на Крим. Украинският президент бе помолен да обясни накъде се движат преговорите, както и своята идея за референдум. Защото не е много ясно как в случай на постигане на някакъв компромис, държава във война - или току-що излязла от войната - може да проведе референдум.

Володимир Зеленски обясни защо реториката е изградена върху шест точки. Защото първият документ бе ултиматум от страна на Руската федерация… дори не би го нарекъл ултиматум на хартия – бе публичен ултиматум, който се разми някъде в информационното поле. Като цяло, Зеленски каза, че споменатите точки са фигурирали. Също е имало и фразите „демилитаризация, денацификация“, много неща са свързани с „д“. Но реакцията на Турция е била донякъде неправилна и са разговаряли за това с президента Ердоган. Има тънкости в превода на неговото изказване и тънкости в реториката, подчертава Зеленски.

„Денацификация и демилитаризация” – това изобщо не обсъждаме. Той е заявил на групата за преговори: „Изобщо няма да седнем на масата, ако говорим за някаква "демилитаризация", някаква "денацификация". Тези точки въобще не ме интересуват“

Що се отнася до [третия] момент за защита на руския език…, президентът вярва, че хората няма да го искат. „Хората няма да искат да четат, да гледат филми, да говорят“.

В страната живеят повече от 100 националности и би искал да прекъсна този постоянен спор какво, как, на какъв език... Той настоява и приема огледално уважение към историята, езиците, културните ценности между всички съседи.

Зеленски сподели, че се обсъжда руският език. Той се отнася с уважение към езиците на съседните народи и желае да подпише споразумение с всички съседни страни. “Интересуват ме Русия, Унгария, Полша - имаме много различни исторически въпроси. Румъния и така нататък... Имаме много различни въпроси, имаме много малцинства, националности и това споразумение ще бъде достатъчно, за да зачитаме едни или други езици вътре в нашата страна. Въпросът с езика, сигурен съм, ще излезе от дневния ред, защото ще се реши с такъв договор.“

Четвъртата точка засяга гаранциите за сигурност и неутралитет, безядрен статут на нашата държава. Ние сме готови да го направим. Това е най-важният момент. Това беше първата принципна точка за Руската федерация, доколкото си спомням. И доколкото си спомням, те започнаха война заради това. Сега те започнаха да добавят точки към ултиматумите... „Ние не сме съгласни къде отивате, а това е извън нашите договорености със Запада, които вече са от толкова години. Ето защо това е основният въпрос и поради това ние защитаваме нашата сигурност“, казаха от Руската федерация. Следователно тази точка е точка на гаранции за сигурност за Украйна. Тя е задълбочено разработена, но ме интересува да не е поредния лист харти, подобно на Будапещенския меморандум и т.н.

Затова ние сме заинтересовани този документ да се превърне в сериозно споразумение, което ще бъде подписано... Сега преминавам към референдума. И в Украйна трябва да има референдум. Защо? Защото имаме закон за референдумите. Ние го приехме... А гаранциите за сигурност предполагат конституционни промени.

Не говоря за референдум, говоря за конституционни промени като цяло. Референдумът е стъпка по-бърза от промяната на конституцията. За това говоря. Руската страна има нужда от гаранции, че това ще се случи. Затова референдум – защото само народът може да реши, че ще има такъв статут и такива гаранции. Референдумът ще се проведе в рамките на няколко месеца, а промените в конституцията ще се осъществят за поне една година в съответствие с действащото законодателство. Минимум година.

На въпроса как би формулирал военната цел на Украйна в момента и изобщо представя ли си военна победа, Зеленски отговори ясно: “Да. Максимално да се намали броят на жертвате, да се съкрати продължителността на войната. Да се изтеглят войските на Руската федерацията на компромисна територия - а това е всичко, което бе до 24 февруари, преди нападението. Нека се върнат там. Разбирам, че е невъзможно да принудим Русия напълно да освободи територията, това ще доведе до трета световна война. Прекрасно разбирам и си давам сметка за това. Затова казвам: това е компромис. Върнете се там, откъдето започна всичко, и там ще се опитаме да решим въпроса за Донбас, сложния въпрос за Донбас." /БГНЕС