Зеленски обяви данъчна ваканция в Украйна

Украинският президент Володимир Зеленски обяви стартирането на програма за "икономически патриотизъм" в страната, която включва намаляване на данъчната тежест за бизнеса и по-малко проверки.

"Обявявам намаляване на данъчната тежест върху бизнеса и ограничаване на проверките. Това са стимули за привличане на средства от населението към предприятията и банковата система. Намаляваме ДДС (данък добавена стойност) върху бензина и дизеловото гориво. Това ще намали цената на бензиностанциите. Нашата цел е да постигнем икономическа независимост, особено в енергийния сектор", заяви Зеленски във видеообръщение към нацията днес.

Държавният глава на Украйна добави, че програмата цели да бъде допълнителен стимул за локализиране на украинското производство и за подкрепа на определени отрасли. "Патриотът е човек, който се бори с врага за своята земя. И този, който инвестира в нея с пари и създава работни места", казва Зеленски.

Зеленски заяви, утре, на 23 февруари, ще проведе среща с големи представители на украинския едър бизнес. "Всички те трябва да останат в Украйна. Предприятията им се намират на украинска територия, която е защитена от нашите военни. Ето защо бизнесът трябва да защитава икономиката, финансите и да създава работни места. Искаме да направим Украйна по-силна - заедно, всеки на своя фронт", подчерта Зеленски. /БГНЕС