Завърна се първата група български антарктици

Първата група участници в Тридесетата Юбилейна Национална антарктическа експедиция се завърна днес у нас. Това са ветеранът инж. Йордан Йорданов, лекарят д-р Атанас Пелтеков и логистиците Николай Николов, Павел Григоров, Марчо Паунов, Мирослав Хутев, Асан Брахимбашев, Асан Топалски, Александър Найденов, Юлиян Башев и Явор Цветанов, предаде репортер на БГНЕС.

„Това е първата група, която беше логистичната. Тя имаше определени задачи. За мен е най-важно, че всички са тук живи и здрави“, каза ръководителят на Българския антарктически институт и на българските експедиции проф. Христо Пимпирев, който ги посрещна на летището. Той посочи, че имало много перипетии докато се стигне до тяхното успешно прибиране. „Първо много лошо време, закъсняха с 20 дни, не можаха да дойдат на нашата база, трябваше да прекарат на уругвайската база на един съседен остров, да чакат кораб. Това всичко се отрази и на графика на експедицията. Все пак 20 дни за Антарктида никак не са малко, след като имаш работен сезон само 3 месеца лятото. Но все пак те успяха, работиха повече от необходимото, така че съм напълно доволен. Основите са почти направени, върху тях стабилно може да почне строежа на лабораторията с металната конструкция“, разказа проф. Пимпирев.

„Всяко едно връщане винаги чувството ми е едно и също, вече си представям следващата експедиция как ще започне“, сподели ветеранът инж. Йордан Йорданов. За лекарят д-р Атанас Пелтеков, който също беше част от групата това е четвърто ходене на ледения континент, надява се да не е последно. „Антарктида наистина е една бяла магия, която действа като магнит за хората особено, които са се докоснали вече до там“, каза той. Като лекар в тази експедиция, той не скри че е доволен, защото случаите с медицински проблеми били изключително малко. „Успяхме да ги решим от воле и съм много доволен, че не се случи така щото някое от момчетата да е болно или да имам проблем с тях“, каза той.

В момента в базата ни „Св. Кл. Охридски“ на о-в Ливингстън има още 14 участника в Експедицията, които изпълняват научни проекти в областта на науките за Земята, биологията и медицината, одобрени от специализиран научен съвет към Националната програма за полярни изследвания, които ще е завърнат в средата на месец март. /БГНЕС