Затвориха летище Андауайлас в Перу заради размирици

Летище Андауайлас в Перу е затворено, а един човек е убит при ожесточени протести, отнели човешки живот, съобщи Би Би Си, цитирайки властите.

Петдесет полицаи и работници са били обградени от демонстранти на летището, се казва в изявление на министерството на транспорта.

Протестите избухнаха след импийчмънта на президента Педро Кастийо в сряда.

Перуанският авиационен орган Corpac, който е част от министерството на транспорта, заяви, че летището е сериозно засегнато от събота следобед, като е било подложено на нападения, вандализъм и са били запалени пожари.

Той съобщи, че 50 летищни работници и полицаи са били обкръжени в терминала на летището, и добави, че някои хора са били взети за заложници.

По-късно националната полиция на Перу съобщи, че на летището са пристигнали служители на полицията и че един служител е бил ранен.

Полицията съобщи, че един протестиращ е бил убит, и добави, че предприема мерки за изясняване на ситуацията около смъртта. И полицията, и омбудсманът призоваха за прекратяване на насилието. В четвъртък и петък стотици хора преминаха през столицата Лима с искане за освобождаването на г-н Кастийо и оставката на неговия наследник Дина Болуарте.

В събота три хиляди души протестираха в Андауайлас. Според държавните медии някои от тях са се опитали да щурмуват полицейски участък.

Най-малко 16 протестиращи и четирима полицаи са били ранени по време на шествията в града, съобщи омбудсманът. Кастийо имаше широка подкрепа в южната част на страната./БГНЕС