Затихва пожарът край Атина

Утихнал е горският пожар, разразен от бурни ветрове в южното предградие на Атина в събота, принуждавайки жителите да се евакуират и нанасяйки щети на имоти, съобщи пожарната в неделя.

Причината е, че ветровете са намалели. Общо 283 пожарникари в 65 превозни средства, с помощта на групи от минувачи, се бориха през нощта, за да овладеят огъня. Два противопожарни самолета и два вертолета все още работеха рано в неделя.

В събота гръцката агенция за гражданска защита издаде спешен призив чрез SMS към жителите предградието Ано Вула да го напуснат. Властите съобщиха, че няма пострадали, но още четири квартала бяха евакуирани, тъй като вятърът промени посоката и понесе огъня към град Вари в събота вечерта.

Георгиос Папаниколау, кметът на Глифада, където за първи път избухна пожарът, каза, че огънят е започнал от електроцентрала с високо напрежение. Миналото лято, най-тежката гореща вълна в Гърция от десетилетия, причинени от климатичните, унищожи над 100 000 хектара гори и земеделски земи, което е най-тежкото поражение в страната от горски пожари след 2007 г.

Над 200 пожарникари и техническо оборудване, предоставено от страните от ЕС, скоро ще бъдат изпратени в Гърция, за да подпомогнат битката срещу големи горски пожари. България, Финландия, Франция, Германия, Румъния и Норвегия ще участват в разполагането, координирано от Механизма за гражданска защита на ЕС. /БГНЕС