Защо жените често имат еротични сънища?

„Ново проучване показа, че днес жените по-често сънуват еротични сънища, отколкото преди 50 години", съобщава австрийското издание „Kurier”. "Каква роля играе феминизмът в това?", задава въпрос изданието.

"За това ново проучване, изследователи от Фрайбургския университет са изследвали 2907 души на възраст от 16 до 92 години. Резултатите от проучването са публикувани в научното списание „Психология и сексуалност”. Според проучването, жените на възраст от 16 до 30 години вече имат еротични сънища по-често отколкото техните връстнички преди 50 години. Всяки пети сън на младите жени има еротичен компонент.В подобно проучване, проведено през 1966 г., само по-малко от 4% от жените са посочили, че са имали чувствени сънища.”, съобщава изданието.

"Средно около 18% от всички сънища на анкетираните са имали сексуално съдържание. По-младите участници в проучването по-често са имали еротични сънища", се казва в статията.

"Не всеки еротичен сън е автоматично приятен за онзи, който го сънува", отбелязва изданието. "Например, когато правите секс с шефа, това може също да означава, че в професионалния си живот сте готови за нещо ново, например очаквате повишение."

"Учените от изследователския екип на Майкъл Шредл в университета във Фрайбург предполагат, че увеличаването на броя на еротичните сънища сред младите жени се дължи на еманципацията. Днес, казват те, жените са по-отворени и говорят за еротичните си сънища с по-малко сдържаност и срам."

Според проучване, проведено през 2007 г. от Университета в Монреал, в което са анализирани повече от 3,5 хиляди истории за сънищата, честотата на еротичните сънища при мъжете и жените е била около 8%, а жените по-често са имали еротични сънища със своите настоящи или минали партньори. Мъжете по-често са имали мечти за секс с няколко партньорки.” твърди изданието.

Според Марк Блегроув, професор по психология в Британския университет в Суонзи, еротични сънища са по-склонни да сънуват хора, които изпитват стрес в ежедневието или са изправени пред проблеми. В същото време задоволителният сексуален живот, напротив, не влияе на еротичните сънища. Според ученият само 15% от сънищата ни са свързани със събитията от ежедневието, съобщава „Kurier”./БГНЕС