Зарков: Сарафов е под охрана

Действително ситуацията е безпрецедентна, но Министерството на правосъдието действа изцяло и само в рамките на закона. Тук не става дума за застрашени свидетели, а за застрашени магистрати. Това каза служебният министър на правосъдието Крум Зарков, предаде репортер на БГНЕС.

"Има две хипотези за предоставянето на охрана. Едната е при условия на неотложност, която и аз приложих, след като не само чух изявлението на Борислав Сарафов, директор на Националната следствена служба (НСлС), но и той писмено поиска от нас по съответния ред. Ние не сме сезирани по телевизора", каза Зарков.

Той обясни, че при неотложни случаи охраната се осигурява незабавно от ръководителя на съответното териториално звено на Главна дирекция „Охрана“, в чийто район работи или живее застрашеното лице въз основа на заповед на главния директор на ГДО, като в тези случаи се уведомява министъра на правосъдието и се предприема процедурата по тази инструкция. „Аз бях уведомен и приех това предложение на специалистите да поставим г-н Сарафов под охрана на 15 май, понеделник“, съобщи Зарков.

Служебният министър на правосъдието отбеляза, че в случая специфичното е, че застрашеният магистрат се чувства застрашен от своя административен ръководител. „Сарафов е под охрана и под охраната на ГДО, заповеди по това са подготвени, редът е спазен, правното основание е налице“, подчерта той и добави, че няма определен срок, в който Сарафов да бъде охраняван.

Зарков коментира също стопанисването и използването на имот, предоставен от Висшия съдебен съвет (ВСС), в кв. „Боровец“, по-известен като „Регентска къща“, еднолично от главния прокурор Иван Гешев. „Това е решение, което ВСС е взел в рамките на своите правомощия“, каза той и допълни, че какво се е случвало с този имат, как е стопанисван, дали той е използван за целите на прокуратурата като институция или за други цели, не може да каже, защото не е в неговите правомощия да разполага с такава информация.

„При получаване на сигнал предложението за охрана се прави от главния директор на ГДО след проведен анализ. Проверката на сигнала се извършва съвместно с МП и ГДО. През вчерашния ден Съветът за защита, който подпомага тази дейност, се събра, изслуша г-н Сарафов и назначи необходимата охрана. Аз разполагам с тази информация, но няма необходимост допълнително да се нагнетява напрежението“, подчерта служебният правосъден министър.

Зарков увери, че Сарафов е с адекватна охрана. „Това, че сме назначили тази охрана, не значи нито че приемаме, нито че отхвърляме неговите твърдения“, каза още той и подчерта, че в този случай е било необходимо да се постави охрана и поема отговорността за това свое решение.

„Имайки предвид, че наскоро избухна бомба в близост до колата на главния прокурор, на мен ми се струва, че не трябва да се поемат никакви рискове, няма да дам повече информация по същество за степента на защита, тъй като съм отговорен както за живота и здравето на застрашеното лице, така и за тези, които го пазят“, отбеляза Зарков.

Служебният министър зададе въпрос – съществува ли механизъм за разследване на главния прокурор и на неговите заместници. „Твърде дълго време този въпрос беше замитан и сега трябва да бъде решен по законов ред“, категоричен е той. /БГНЕС