Заработи Координационният център за COVID-19 в София

От 20.00 часа тази вечер започна работа Координационният център, който ще бъде в полза на всички хора, болни от COVID-19 или с подозрения за зараза, предаде репортер на БГНЕС.

Координационният център се намира в новия корпус на Инфекциозна болница в столицата.

„Координационният център ще започне работа с линейките на Бърза помощ и с екипите на Бърза помощ. Тук ще се прави допълнителен триаж на пациента, ще се взима PCR-проба, която ще излиза на следващия ден, и оттук експертите на Столично РЗИ и на Регионалната здравна инспекция на София област ще насочват пациентите или за домашно лечение, или за хоспитализация. В зависимост от степента на увреждане ще бъдат ориентирани към лечебни заведения с реанимационни легла, или за амбулаторно лечение на COVID”, каза директорът на РЗИ-София д-р Данчо Пенчев. Той обясни, че сега, когато очакват смесване на други респираторни инфекции в есенно-зимния период, целта е тук да се прави точна и ясна преценка за състоянието на пациентите или дали е необходимо тяхната хоспитализация.

"Ние отиваме на адреса, суспектен ли е пациентът за такава инфекция, на практика го докарваме веднага тук, триажът се извършва на място, взима му се PCR. Целта на занятието е колкото може по-кратко да е времето от сигнала до евентуалната хоспитализация на пациента”, обясни директорът на ЦСМП-София д-р Георги Гелев. Той посочи, че тук ще има и пациенти, които няма да се нуждаят от хоспитализация, но те ще минат през този координационен център. "Съответнмо когато са леки, те ще бъдат насочени за домашна карантина", каза още той. /БГНЕС