Велико Народно въстание V - студенти, евродепутати и граждани от цяла България

Протестиращите в центъра на София се събират за петото Велико Народно въстание, предаде репортер на БГНЕС.

В антиправителствния протест днес се включват четирима евродепутати - Клеър Дейли, Рамона Стругариу, Иван Синчич и Пол Танг, с изказвания от трибуната, разположена в т.нар. "триъгълник на властта".

Организаторите от "Отровното трио" съобщиха, че това е последният голям протест в този му вид.

За сто дни исканията на протестиращите остават непроменени - те настояват за оставката на премиера Бойко Борисов и на цялото правителство, оставка на главния прокурор Иван Гешев и незабавно провеждане на честни избори.

Към 17 часа движението по булевард "Цар Освободител" - от площад "Независимост" към ул. "Г.С. Раковски", е спряно.

На площада има хора от Русе, от Варна, от Ямбол, дошли да подкрепят протеста и да изразят недоволството си от властта. Дошли са граждани от Ловеч, Хасково, Перник, от Димитровград, Бургас, Червен бряг и други населени места.

Към основния протест се присъедиха и студените с шествие от Ректора на Софийския университет. Те носят огромен трансперант с надпис "оставка", който развяха под прозорците на Министерски съвет. Пръв от евродепутатите на трибуната се качи хърватинът Иван Синчич.

Корупцията в България не е проблем само на България. Корупцията в България засяга всеки гражданин на Европейския съюз и всеки трябва да се противопостави на нея, за да може да живее нормално, заяви той по време на петото Велико Народно въстание.

Хърватинът заяви, че българите ще вдъхновят и неговия народ да се възпротиви срещу безчинствата на властимащите.

Аз съм тук тази вечер, за да ви кажа, че Европа не е сляпа. Да ви кажа, че тя вижда вашите проблеми, вижда вашите мечти. Вие трябва да се справите сами, но Европа ще ви подкрепи, защото всички сме едно, заяви още Синчич.

В Хърватия имаме същите проблеми с корупцията – правителството докара фирмите до бедност и хората до просешка тояга. Корупцията трябва да спре навсякъде, призова евродепутатът.

Така както в България, и в Хърватия няма върховенство на закона. Знам, че ви омръзна, но не трябва да спирате. Сега е моментът да сте силни срещу корупцията, срещу беззаконието. Не спирайте да се борите. Имате право на нормален живот, децата ви имат право на нормален живот, каза още хърватинът от трибуната в София, каза още хърватинът.

Пол Танг: Говорим за идеали, за свобода, за истина

Европейският парламент оказва пълна подкрепа на народа на България в техния мирен протест срещу корупцията и защита на правовата държава, заяви и евродепутатът Пол Танг, който също говори от трибуната на петото Велико Народно въстание в София.

Ние в Брюксел се борим срещу това корумпирани правителства да не получават еврофинансиране, каза холандецът.

Нещата трябва да се променят, не може да продължава така – пречи корупцията. Една земя, която е отворена, не може да просперира, заяви още той.

Евродепутатът отбеляза, че пречат и определени медии, и някои политици, които вместо да се вслушат в гласа на българския народ, се вслушват в олигарси и мафиоти. Това не е правилно, заяви Танг.

Вашата борба, е и наша борба. Нека да се борим заедно за свобода, за демокрация и за върховенство на правото, заключи Пол Танг.

Рамона Стругариу: Законността и демокрацията не са пожелателни Чрез видеоконферентна връзка, предавана на фасадата на бившия партиен дом, подкрепа към протестиращите изказа и румънският евродепутат Рамона Стругариу. Тя заяви, че политиците не трябва да се бъркат в работата на правосъдието, а да се грижат за хората и да не пълнят собствените си джобове. Най-силните във вашата държава сте вие и всеки един от вас решава нейното бъдеще, обърна се Рамона Стругариу към протестиращите в „триъгълника на властта”, предаде репортер на БГНЕС. Когато бяха изборите за ЕП хората отидоха и гласуваха за промяна. Вие трябва да гласувате, да защитавате вашите свободни медии – само по този начин ще имате истински демократична държава. Вие винаги ще имате глас в Европейския парламент, продължи румънката. Запомнете, че най-важното нещо е да гласувате. Не подкрепяйте тези, които лъжат и крадат, отидете и гласувайте, призова Стругариу и продължи: Ако нямате подходящи политически партии, за които да гласувате – създайте ги, ако нямате подходящи лидери – изберете от тези, които са на площада, призова още евродепутатът и каза, че вярва в честността на хората, които днес са недоволни. Законността не е нещо пожелателно, демокрацията не е нещо пожелателно. Прекланям ви се, заключи евродепутатът. /БГНЕС