Започва 142-то издание на Откритото първенство на САЩ по тенис

Днес, 29 август, ще бъде даден старт на 142-то издание на последния за годината турнир от Големия шлем – Ю Ес Оупън. Надпреварата в Ню Йорк ще продължи до 11 септември, като действащи шампиони при мъжете и жените са съответно Даниил Медведев и Ема Радукану. Общият награден фонд тази година надхвърля за първи път 60 млн. долара, като бъдещите победители ще приберат чек за 2 600 000 долара, а финалистите – по 1 300 000 долара.

Безспорно една от най-важните новини преди началото на турнира при дамите бе свързана с легендата Серина Уилямс. Представителката на домакините, 23-кратна шампионка в Шлема и шесткратна победителка на Флъшинг Медоус, обяви по-рано този месец за списание Vogue намеренията си да прекрати своята забележителна кариера. Четирикратната олимпийска шампионка по всяка вероятност ще сложи край на професионалния си път в тениса на домашния турнир от Шлема, където в първи кръг се изправя срещу представителката на Черна гора Данка Ковинич. При успех Серина най-вероятно ще играе в следващата фаза с втората в основната схема Анет Контавейт от Естония. Уилямс ще се включи и в надпреварата на двойки, където ще си партнира със своята сестра Винъс.

19-годишната действаща носителка на трофея при жените Ема Радукану от Великобритания стартира защитата на титлата си срещу коравата французойка Ализе Корне. 32-годишната ветеранка ще играе на своя 63-и турнир от Големия шлем. Световната номер 1 Ига Швьонтек ще се опита да продължи великолепното си представяне през годината. Полякинята стигна до трофея на Ролан Гарос и бе в серия от 37 поредни победи в Женския тур, преди да отстъпи изненадващо на Корне в третия кръг на Уимбълдън. В Синсинати Швьонтек загуби от американката Мадисън Кийс в осминафиналната фаза, а в нейната половина са още пет шампионки от Шлема, включително испанката Гарбине Мугуруса, както и една от надеждите на американците при жените Джесика Пегула. Финалистката на Ол Ингланд Клъб Онс Жабер пък е в една и съща половина на схемата заедно с Уилямс и Контавейт.

При мъжете също имаше важна новина преди началото на надпреварата и тя бе свързана с това, че Новак Джокович потвърди, че пропуска турнира на американска земя. Трикратният шампион и миналогодишен финалист не може да пътува до Щатите поради настоящите коронавирусни правила на местното правителство, според които хора, които не са граждани на страната и не са напълно ваксинирани срещу Ковид-19, не могат да влизат в САЩ. Отсъствието на Джокера, който пропуска втори турнир от Шлема през годината след този в Мелбърн, е възможност за втория в схемата при мъжете и голям негов съперник през годините – Рафаел Надал, да възстанови преднината си от две титли от Големия шлем пред 35-годишния сърбин.

Матадорът е един от кандидатите за трофея тази година и детронирането на шампиона от миналата година Даниил Медведев. Руснакът не прави от най-добрите си сезони, като спечели единствено в Лос Кабос, Мексико, след триумфа на Ю Ес Оупън, но все пак стигна до полуфиналите на Мастърса в Синсинати, където отстъпи на Стефанос Циципас в три сета. Медведев започва защитата на титлата си срещу американеца Стефан Козлов, а в половината му са още финалистът на Уимбълдън Ник Кирьос, Циципас и Феликс Оже-Алиасим. В отсъствието на Джокович, както и на Роджър Федерер и Александър Зверев от големите имена, Надал ще стартира кампанията си срещу австралиеца Ринки Хиджиката, а в заключителните етапи може да се изправи срещу британеца Камерън Нори и своя сънародник Карлос Алкарас. Пред младия испанец обаче също стоят евентуално тежки предизвикателства в лицето на Яник Синер от Италия и шампиона в Синсинати Борна Чорич.

България ще има традиционно свой участник в надпревара от Големия шлем в лицето на Григор Димитров. Първата ни ракета при мъжете и поставен под номер 17 в турнира стартира в Ню Йорк срещу добре познатия си съперник Стив Джонсън във вторник, 30 август, не преди 18:00 часа българско време на Корт 17. Двамата играха и в първи кръг на Уимбълдън, където американецът спечели след отказ на българина поради контузия. Григор води с 5-3 в преките сблъсъци, но физическото му състояние е под въпрос, въпреки уверенията от негова страна, че е готов, след отказа му и в мача с Доминик Тийм в Уинстън-Сейлъм поради прилошаване.

Димитров е единственият ни представител в основната схема и при мъжете, и при жените, след като Изабелла Шиникова, Виктория Томова и Димитър Кузманов отпаднаха в квалификациите. Шиникова бе отстранена още в първи кръг, докато Томова и Кузманов отпаднаха на крачка от основната схема след поражения във финалния етап на квалификациите. /БГНЕС