Започна регистрацията на украинските бежанци в Бургас

В Бургас мобилен екип на Агенцията за бежанците започна регистрация на търсещите подслон у нас украински бежанци. Това се прави, за да не се налага те да пътуват до четирите центъра в страната, където могат да получат хуманитарен статут- в София, Пъстрогор, Харманли и Стара Загора. До обяд вече се бяха регистрирали 25 души, предаде кореспондентът на БГНЕС.

„Целта на мобилната група, която в момента е ситуирана в Пето РПУ в Бургас, е да регистрираме молбите на граждани на Украйна, които желаят закрила в България, заяви Димитър Захариев от Агенцията за бежанците.

Основното е да облекчи тяхното пътуване във вътрешността на страната по центрове на Държавната агенция за бежанците. След регистрацията те ще бъдат здравноосигурени и децата ще имат възможност да се обучават в нашите училища. Това е докато тече процедурата по предоставяне на международна закрила. Ще имат достъп и до пазара на труда”, заяви Димитър Захариев.

От Агенцията за бежанците обясниха още, че след като приключи процедурата за предоставяне на международна закрила те придобиват всички права, които имат българските граждани с изключение на това да участват в избори и да се кандидатират за политически постове.

В Пето РПУ срещаме и Анна и Ирина от Днепър, които ни споделят, че за тях този хуманитарен статут е важен, защото искат да работят у нас и децата им да ходят на училище. /БГНЕС

Тагове: