Започна новият политически сезон за 47-ото Народно събрание

С декларации от името на трите партии, които не участват в управляващото мнозинство, започна новият политически сезон за депутатите от 47-ото Народно събрание, предаде репортер на БГНЕС.

В началото на заседанието, което започна с химна на републиката и химна на ЕС, депутатите приеха като първа точка за четвъртък да бъде изслушан министъра на енергетиката Александър Николов.

Не беше одобрено предложението на ГЕРБ в дневния ред да се включи разглеждане на компенсаторни мерки за бизнеса, което накара депутатът Тома Биков да обвини мнозинството, че бяга от важните теми, които засягат цялото общество.

Разглеждането на условията за достъп до сградата на Народното събрание или точката за зелените сертификати, също се отложи. Още преди заседанието Председателският съвет реши, че проектът ще бъде разгледан първо от комисии, а след това внесен в пленарна зала.

От името на ПГ на ГЕРБ-СДС председателят Десислава Атанасова предупреди, че безвремието на служебните и предизборни управления е свършило и даде заявка, че парламентарната група на бившите управляващи заема ролята на монолитна опозиция, която ще предложи опита, експертизата и идеите си за излизане от тежката ситуация, в която страната ни се намира.

България влиза в новата бюджетна година без бюджет. Бюджетната рамка, която ще бъде приета, ще покаже потенциала на настоящето управление. Наблюдаваме пориви за авантюризъм и бездействие. Не е ясно колко ще е инфлацията, какъв ще е дефицитът. За първи път няма повишение на минималната работна заплата и пенсиите, а заявките за 4 моста на Дунав звучат нелепо. Темата за Еврозоната и Плана за възстановяване отсъстват. Различните кризи няма да се решат от само себе си, подчерта Атанасова.

Тя очерта два пътя пред страната в началото на 2022 година и добави, че ГЕРБ избира този, който дава възможност да преодоляване на кризите.

Безвремието на служебните и предизборни управления свърши. Време е правителството да представи управленската си програма, да потърси обществено съгласие по нея и да я осъществи, заяви още Атанасова.

Необходими са политически действия, които не винаги носят аплодисменти на тези, които ги взимат. България е поставена в сложна ситуация относно преговорите с РС Македония за членство в ЕС. Политическата криза отслаби позицията на страната ни в национален план, каза още Атанасова и припомни, че по време на управлението на ГЕРБ е бил изграден национален консенсус по темата.

Последва декларация и от името на ДПС, изразена от лидера на движението Мустафа Карадайъ, който изрази разочарованието си, че е очаквал да чуе приоритетите от мандатоносителите или управленска програма от участниците в правителството.

Измина една година, която ще запомним с кризи и избори. Една година без правителство. 47-ото Народно събрание успя да излъчи редовно правителство, а сега предстои тежката отговорност, да започнем да решаваме кризите, заяви в началото Карадайъ.

Новите „тик-так“ политически проекти се внедриха, като новите месии. Така се появи и ГЕРБ, анализира лидерът на ДПС. По думите му, България е фатално закъсняла с изход от кризата.

Инфлацията всеки изминал ден обеднява хората, а бизнесът изнемогва. Избирателят ни наложи тежката задача да стабилизираме политическия процес. Това изисква възстановяване на държавността и парламентаризма. България е фатално закъсняла със своя План за възстановяване и устойчивост, за оперативните програми изобщо не се говори, каза още Мустафа Карадайъ от парламентарната трибуна.

Изказване от най-високата трибуна в държавата направи и лидерът на „Възраждане” Костадин Костадинов, който припомни за предстоящия протест на недоволни от ограничителните мерки заради коронавируса хора идната сряда.

Апелираме за политически диалог. Настояваме за времето до следващата седмица да се даде ясен знак, че проблемите ще се решават от българските институции, а да не се създават от тях, каза Костадинов и подчерта:

Другата седмица отвън ще има десетки хиляди гневни хора, а когато хората излязат на улиците трудно могат да бъдат прибрани и тогава отговорността ще легне само и единствено на плещите на управляващото в момента правителство.

След изчитане на декларациите, депутатите преминаха към работата си по създаване на комисия, която да се бори с пандемията. Това доведе до раздор сред депутатите.

Нашата парламентарна група изслуша това, което казват колегите от „Възраждане”. Много интересни работи казаха. Смятаме, че не е необходимо и целесъобразно да раздробяваме дейността на парламента с повече от вече съществуващите 24 комисии, изрази мнение Георги Михайлов от БСП.

Най-малката политическа формация настоява такава комисия да внесе повече яснота сред обществото.

Ние вярваме, че вирус има. Дори вярваме в конспиративната теория, че има и други заболявания, които предизвикват по-голяма смъртност в България от Covid-19. Въпросът е за мерките, които се приемат и очевидно са неадекватни. Всички приети мерки, както и призивите за ваксиниране остават без отклик. Българските граждани нямат идея кои мерки действат. Ако тази временна комисия бъде създадена, тя ще постигне отговори на тези въпроси. Не вярвам, че комисията по здравеопазване може да свърши тази работа, каза Елена Гунчева от партията.

Според Хасан Адемов от ДПС създаването на отделна комисия не е необходимо. Той препоръча на депутатите от „Възраждане” просто да се запознаят със закона за противоепидемичните мерки и ако имат предложения по него, да ги внесат.

Вие смятате ли, че ако се отменят част от мерките, няма да се увреди здравето на останалите български граждани, запита той и продължи: Това е субективна преценка на всеки един от нас, тя няма как да се сравнява с това, което науката е постигнала. Не виждам смисъл в създаването на тази комисия. Кризата ли ни управлява или ние я управляваме? Не искам да плаша никого, но кризата не трябва да бъде управлявана само от едно министерство. Не е важно какво ще направи тази комисия, а как се управлява кризата в България, заяви Хасан Адемов.

Отношение взе и председателят на ПГ на „Има такъв народ”.

Нагледах се на избирателно отношение към комисиите – когато темата не ви харесва, сте против. Коронавирусът е тема, която вълнува всеки един български гражданин, идеята да информираме и да се създават въпроси. Какъв ви е проблемът с комисиите? Нека не сме лицемери“, каза Тошко Йорданов.

Дневният ред на заседанието бе изчерпан до 10.20 часа. /БГНЕС