Занзибар: Модерният остров на съкровищата

Сгушен на източния бряг на Африка, Занзибар - автономен регион на Танзания, разкрива пленителна плетеница от история, разнообразни култури и спиращи дъха природни чудеса. Известен като "Островът на подправките", Занзибар се гордее не само с девствени плажове, но и с богато историческо наследство като смесица от персийско, арабско, индийско и европейско влияние.


Историята на Занзибар е толкова разнообразна, колкото и културата му. Първоначално изследван от перси и араби, името му, произлизащо от персийското "занги бар" или "бряг на черните", отразява неговото мултикултурно наследство. През вековете Занзибар процъфтява под управлението на Оманския султанат и се превръща в център на търговията, особено с подправки. Управлението на султан Сейид Саид бележи ерата на ислямското влияние, което води до доминиращо положение на острова в източноафриканската крайбрежна търговска мрежа и, за съжаление, до тъмната глава на търговията с роби.

През 1964 г. Занзибар се обединява с Танганайка, образувайки Обединена република Танзания, обединявайки два исторически значими региона в една държава.

Днешният Занзибар съчетава безпроблемно историческия си чар с модерността. Островът се е превърнал в рай за туристите, които търсят късче от рая. Оживеният му нощен живот, културните фестивали и заниманията с водни спортове задоволяват безброй интереси и даже капризи.


"Скъпоценните камъни" на Занзибар


Стоун Таун: Каменният град, признат за обект на световното наследство на ЮНЕСКО, се отличава с тесни улички, исторически сгради и впечатляваща архитектура. Посетителите могат да открият исторически артефакти, да разгледат пазарите за подправки и да се потопят в местната култура.

Затворнически остров: Този остров, разположен в открито море, някога е служил за затвор. Днес той посреща туристите с исторически руини, красиви плажове и коралови рифове, идеални за любителите на гмуркането с шнорхел.

Гората Джозани: Гората Джозани е един от най-големите природни резервати на Занзибар и е дом на редките червени маймуни колобуси. Любителите на природата могат да се разхождат по нейните пешеходни пътеки, срещайки уникална флора и фауна.

Плаж Кендва: Известен с белия си пясък и тюркоазените си води, плажът Кендва предлага идеално място за отдих, плуване и гмуркане.

Когато планирате посещението си в Занзибар, потопете се в богатата му история, изследвайте природните му чудеса и общувайте с приятелски настроените местни жители. Независимо дали търсите релаксация на плажа или приключения в горите, Занзибар предлага преживяване като никое друго./БГНЕС