Заловиха камион, превозващ 12 мигранти на ГКПП "Капитан Петко войвода"

Задържаха 12 души при специализирана полицейска акцията на граничен пункт "Капитан Петко войвода". Трафикантът е 55-годишен българин с криминално минало.

Случаят е от събота. Тогава в землището на свиленградското село Генералово служители на Гранично полицейско управление – Ново село установили товарен автомобил, в чието товарното помещение се намирали група от 12 чужди граждани от Сирия и Ирак - 4 жени, 5 мъже и три малолетни деца. Незабавно били извършени действия по разследването под надзора на Районна прокуратура – Хасково – Териториално отделение – Свиленград. Установено е, че водачът на товарния автомобил, марка "Мерцедес" - Н.М., на 55 г., е следвало да ги транспортира до Свиленград, а оттам до София.

Събрани са доказателства, че гражданите на Сирия и Ирак са били прекарани нелегално от каналджия, на когото платили между 2 000 и 4 000 евро, за да стигнат до София. Пресекли са границата в района на граничен репер на река Марица, в землището на село Генералово. Като веществено доказателство по делото е приобщено моторното превозно средство - товарен автомобил, послужил за извършване на престъплението.

Обвиняемият Н.М. е задържан за срок от 72 часа с постановление на дежурния прокурор на Районна прокуратура – Хасково – Териториално отделение – Свиленград. Предстои прокуратурата да внесе искане в съда за определяне на мярка за неотклонение "задържане под стража" спрямо него.

Действията по разследването продължават. Чужденците са настанени в миграционен център.

Подробности по случая бяха изнесени днес на съвместен брифинг на Районна прокуратура - Хасково и Гранична полиция, в който участваха Мария Кирилова, заместник-районен прокурор и .Стоян Мандаджиев, директор на Регионална дирекция “Гранична полиция”- гр. Смолян. /БГНЕС