Заков: НАТО е възприел действията на прехванатия самолет като потенциален риск

Командването на НАТО е подало сигнал към българските военно-въздушни сили за прехванатия частен самолет край Свищов, съобщи на извънреден брифинг министърът на отбраната в оставка, предаде репортер на БГНЕС.

"Става дума за стандартна процедура, която е в рамките на НАТО. Нашето въздушно пространство е част от интегрираното пространство на НАТО – затова няма как да се лети в него, без да се спазват правилата. Нашите изтребители са били вдигнати по сигнал от центъра на командването на НАТО. Това означава, че самолетът е правил действия, които центърът на НАТО е възприел като потенциален риск", допълни министърът.

Полученият сигнал е направил вдигането на самолетите ни задържително, уточни Заков. „Пилотът е установил визуална връзка, опитал е да се свърже и по радиовръзка, но не е получил отговор. Самолетът е кацнал до село Бохот. Очевидно става дума за тренировъчен полет, но също така очевидно става дума за неспазване на правилата и трябва да се понесат последствията”, подчерта министърът.

Самолетът е летял в зони, в които е задължително предварителното уведомяване за маршрута на полета, както и да лети с включен транспондер./БГНЕС