Заков: Ако се наложи сили на НАТО да дойдат в България, това става по определена процедура

Имаше разговори в предишните дни. Решението беше взето снощи. За мен е огромна чест. Това, което съм правил досега ще продължа да го правя в МО. Ще служа на България от какъвто и да било пост. Това заяви новият министър на отбраната Драгомир Заков, предаде репортер на БГНЕС.

НАТО вече активира плановете за отговор, Черно море е част от плановете за отговорност, Черно море е подсигурено, както и България, разбира се, добави Заков.

В момента в Украйна се води война. Това е агресия. България е член на НАТО, ако се наложи сили на НАТО да дойдат в България това става по определена процедура. На никой български министър не може да му бъде налагано решение. „Ако се наложи, предполагам, че всички бихте се почувствали по-сигурни, това ще стане по определена процедура“, коментира Заков. Това е процес на вземане на решение, в който България участва, каза още той.

По думите му това, което НАТО е направило в последните месеци, е да остави Русия на масата на преговорите. "Войната започна в момент, в който вратата за диалог беше абсолютно широко отворена", каза още Заков. За плановете оттук нататък министърът поиска да отиде в Министерство на отбраната. "Не знам докъде е стигнал анализът на украинските искания. Съгласете се, че ако Българската армия не може да отговори на тези искания, ние няма как да отговорим на тях", каза още Заков.

Той посочи, че трябва да получи съответните брифинги в Министерство на отбраната.

От своя страна премиерът Кирил Петков заяви, че във връзка с военно-логистична подкрепа реално България-Украйна такъв формат няма.

Министър-председателят коментира призивите за оставки. "Вие видяхте, че всъщност това решение на Министерски съвет и моето предложение беше подкрепено със 184 гласа, ако не се лъжа. Въпреки всичките риторики, когато трябваше да се натисне бутонът, имаше голяма подкрепа за това решение", зави още Кирил Петков.

Той посочи, че е важно сигурността да бъде координирана с ЕС и НАТО. "Тук в момента сме в по-широк формат. В този формат най-подготвеният човек в този момент е нашият посланик в НАТО. Той познава всичките хора, има всичките документи. Той не трябва да бъде запознаван сега като някакъв нов човек, който влиза в министерството с всичките тези документи. Той е бил част от съществуващата структура. Имаше някои лични въпроси, които трябваше да се уточнят. Човекът е със семейство, с деца и това вчера се уточни напълно. Много бях щастлив, когато получихме крайно "да" от него. Той има най-добрият поглед на цялата система за сигурност в ЕС. Едновременно с това човек, който знае какво се случва. Той влиза готов. Той не трябва да погледне един нов документ. Оттук нататък просто продължава дейността, която прави в Брюксел. Г-н Тагарев, както знаете, е наш съветник по време на коалиционните споразумения. Човекът много го уважаваме, човекът е с много добри качества. Всички в сферата на отбраната го познават много добре. В случая, когато имахме зелена светлина и личните въпроси бяха осигурени на новата ни кандидатура - едно е да влезе един човек тепърва да се запознава, друго е човек, който в момента сме във време на война, друго е да започне веднага в това, което вече е вършил. Ние сме в един формат, в който трябва непрекъснато да се говори с всички лидери, всички военни министри във формата на ЕС. Той ги познава лично. Това не е сега да се запознават, да е ново лице. Това е било част от неговата ежедневна работа. Когато дойде тази възможност, ние не се поколебахме", каза още Кирил Петков.

Премиерът отговори на въпрос защо е обявил вчера кандидатура, а не е изчакал днес, за да обяви крайното решение. "До вчера след обяд си мислих, че г-н Тагарев ни е единственият избор. Аз продължавам да имам огромен респект и да слушам и неговите мнения какви са перспективите и приоритетите. В момента не може да игнорираме абсолютно никой експерт", каза още Петков. Той заяви, че президентът подкрепя новия министър и счел, че е много хубаво, че има продължителност на българската политика и няма да запознаваме нов човек със случващото се.

"Със сигурност отпада до голяма част рискът, защото както казах всичко, което се е случвало на ниво НАТО, е минавало през нашия нов министър", допълни още Петков. Той потвърди информацията, че правителственият самолет е взел от Брюксел Драгомир Заков, за да присъства днес в пленарна зала.

Той коментира и информация, че страната ни прехвърля самолети в Украйна. "Първото нещо, което бих много се радвал да имахме, е да имаме 16 летящи МиГ-а. Ако имахме 16 летящи МиГ-а, най-малко щяхме да имаме спокойствие за отбрана на нашето пространство. За съжаление нямаме 16 МиГ-а, които да летят в момента. Тази информация не е вярна", заяви още премиерът.

Кирил Петков отговори и на въпрос дали има техника от България на територията на Украйна. "Не. Не е имало дори най-малката военна техника от този момент от България да е отишла в Украйна. Всяко оръжие, което се изнася се минава през комисията за оръжие, която се ръководи от г-жа Нинова, такова разрешение не е имало. Може да се провери", допълни Петков. Той припомни, че страната ни изпраща хуманитарна помощ в Украйна. "Във връзка с военно-логистична подкрепа реално България Украйна такъв формат няма", каза още Кирил Петков.

По отношение на мястото на Драгомир Заков в НАТО, Кирил Петков заяви, че в тази си нова позиция ще координира с офиса си, за да са сигурни, че експертът вече е там. "Ние сме малка държава", каза още Петков и посочи, че в този момент той ще бъде ключът към координацията между НАТО и нашата държава. Той отбеляза, че първата задача на новия министър е да говори с началника на отбраната. "Ние продължаваме да гледаме за бойната група, да виждаме как бойната група може да се укрепи от съюзнически капацитет, но реално Българската армия да е водеща и реално да можем да използваме кризата, за да направим истински работещи бойни групи", заяви още министър-председателят. Той заяви, че началникът на отбраната и новия министър ще работят рамо до рамо, за да има кохерентна политика.

Министър-председателят коментира, че всъщност 200 души са извозени от Киев в момент, в който е имало голям риск. "Много искам да поздравя службите като "Военно разузнаване", което много помогна. В момента това беше ключово, защото има огромен поток от нови войски, които са се насочили към Киев", каза още Кирил Петков. Той обясни, че всъщност тези 200 човека са всичките в Киев. /БГНЕС