Захарова: Инцидентите със "Северен поток" станаха във води, изцяло контролирани от САЩ

Инцидентът със „Северните потоци”, станали в изключителната икономическа зона на Дания и Швеция, се контролират изцяло от американските специални служби, заяви в ефира на "Соловьов Live" говорителят на руското външно министерство Мария Захарова.

„Активно се поддържаше версията, че това са уж неутрални води и т.н. Това е особената икономическа зона на Дания и Швеция. Това са тези НАТО-центрични държави, които са натъпкани с американско оръжие и които се контролират изцяло от американските специални служби”, каза дипломатът.

Захарова определи опитите на прессекретаря на Белия дом Карин Жан-Пиер да разясни значението на думите на американския президент Джо Байдън относно прекратяването на съществуването на проекта „Северен поток-2” като „предизвикващи съжаление”.

По-рано руският дипломат заяви, че Байдън трябва да отговори на въпроса дали Вашингтон е осъществил заплахата си срещу „Северен поток-2”. Тя публикува видео с изявлението на американския президент от 7 февруари, в което Байдън казва, че „със „Северен поток” „ще бъде свършено, ако Русия нахлуе в Украйна”. От Белия дом отрекоха президентът да е заплашвал с унищожение тръбопровода. Според говорителя Карин Жан-Пиер, в речта си Байдън е имал предвид съвместната работа на администрацията на президента с Германия върху замразяването на проекта „Северен поток-2”.

Захарова определи също като лъжа думите на държавния секретар Антъни Блинкен, че атаките срещу газопровода не са изгодни за никого.

Тя припомни, че още републиканското правителство е правило всичко възможно, за да спре проекта „Северен поток-2”.

„Тогава те използваха незаконни, излизащи извън рамките на морала, правото и логиката методи за политически натиск и шантаж, когато бяха използвани дипломатически ресурси, за да се окаже директен натиск върху ръководството, по-специално на Германия. Демократите поеха по друг път”, подчерта руският дипломат. /БГНЕС

Москва / Русия