Захариева: Готови сме за коронавируса, да запазим спокойствие

Важно е да запазим спокойствие в тази ситуация – смъртността при този вирус не е много висока, той засяга хора, които са възрастни и с други заболявания, посочи пред бТВ министърът на външните работи Екатерина Захариева.

Тя призова да се спазват препоръките на лекарите и експертите. "Създаден е оперативен щаб у нас, в него има човек от Министерството на външните работи. Готови сме за коронавируса, има термокамери на всички летища, има и на сухопътните граници. Има медицински екипи, осигурено е необходимото.

Министърът на външните работи уточни, че постоянно се актуализира информацията за разпространението на вируса и се прави всичко възможно тя да достигне до хората, които пътуват. Погрижили сме се и за консулските си служители, увери Захариева. Ние сме различни партии, имаме различия по някои въпроси, но има коалиционно споразумение, коментира Екатерина Захариева по повод думите на вицепремиера Красимир Каракачанов, който определи отношенията като опънат ластик, който може да се скъса. Според нея наистина има напрежение в коалицията, но това не се случва за първи път по думите й.

Това е начинът да се спрат спекулациите, посочи Захариева за това, че прокуратурата се е самосезирала за твърденията в испанската преса за пране на пари. „Нека по пътя на международното сътрудничество да поискат информация и да извършат проверка“, отбеляза тя.

Президентството без Министерството на външните работи много трудно ще работи. Това не е добре, в крайна сметка външната политика трябва да бъде координирана, посочи Захариева за снетото доверие на президента към кабинета. Президентът има много силно правомощия за външната политика, но в крайна сметка тя се извършва от правителството, отбеляза още Захариева. /БГНЕС