Захариева: Царе сме да се самокомпрометираме, не виждам мотив за оставка

Хората имат право да протестират, но блокирането на целия град е неприемливо, заяви в ефира на бТВ вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева по повод на поредицата протестни акции в столицата и блокирането на някои от градските булеварди и кръстовища.

„Ние сме демократична държава и всеки има право да протестира“, коментира вицепремиерът по повод на продължаващото вече трета седмица – 21 дни, гражданско недоволство с искане за оставка на целия кабинет, лично на Бойко Борисов и на главния прокурор Иван Гешев, но подчерта: „Не приемем тези блокади и опити за граждански арести“.

Според Захариева гражданското общество е един от важните корективи на властта, но вече хората на улицата са много по-малко, отколкото в началото на протестите. „Не за първи път, когато има критики към министър, премиерът извършва смени“, каза Екатерина Захариева по отношение на скорошните министерски рокади в правителството, но бе категорична, че не вижда мотив целият кабинет, начело с премиера Борисов, да подава оставка.

„Наистина е безотговорно, шест месеца преди редовните парламентарни избори“, смята Захариева, която допълни: „Демокрацията е избори на 4 години“.

В качеството си на вицепремиер по правосъдната реформа тя обясни, че все още не се е запознала със сигнала, който бившият правосъден министър и лидер на „Да, България” Христо Иванов внесе във ВСС и ресорното министерство, където се говори за евентуални нарушения от страна на главния прокурор Иван Гешев.

„Изпълнителната власт трябва да работи със съдебната, но не и да се намесва в нейната работа“, каза Захариева.

Поредна порция аудио-записи, в които се чува глас, наподобяващ силно този на премиера Борисов, Екатерина Захариева коментира така: „Явно сме царе на това да се самокомпрометираме“. /БГНЕС