Загиналите от Габриел в Нова Зеландия нараснаха до 11

До 11 жертви нарасна броят на загиналите от наводненията, причинени от тропическия циклон Габриел, преминал през Северния остров на Нова Зеландия на 13 февруари, съобщи полицията.

Телата на още две жертви на наводненията са открити в окръг Хоукс Бей в събота вечерта. „Броят на хората, за които официално е потвърдено, че са загинали в резултат на циклона Габриел, нарасна до 11“, каза говорител на новозеландската полиция пред националното радио, цитирано от медиите .

Обстановката в редица райони на Северния остров на Нова Зеландия, където циклонът бе най-унищожителен, остава тежка. Районът на залива Хоск (разположен на 300 км северно от Уелингтън на източното крайбрежие на Северния остров) е засегнат най-тежко, с прекъсвания на електрозахранването и комуникациите в главния му град Напиер. Всички общообразователни училища, детски градини и висши учебни заведения са затворени, част от магистралите са разрушени от свлачища. Някои от отдалечените общности в окръга са отрязани от линиите за доставки поради наводнения, като храна, питейна вода и основни неща се доставят с хеликоптери от военните. /БГНЕС