Заев: Национализмът може да влоши отношенията с България и да унищожи РСМ отвътре

Национализмът може да унищожи Северна Македония отвътре, но също така може да навреди на отношенията ѝ с Гърция и България, защото провокациите и националистическата реторика могат да дадат достатъчно причини на премиерите на Гърция и България да предприемат мерки срещу нас, за да защитят своето достойнство и гордост. Така че национализмът не допринася за изграждането на приятелства, не насърчава връзките, не осигурява проспериращо бъдеще“, каза бившият премиер Зоран Заев в интервю за Академична мрежа за подкрепа на политиката на ЕС към Западните Балкани.

Той направи паралел между национализма и патриотизма, като подчерта, че за разлика от национализма патриотизмът дава силен стимул на хората да работят за по-добро бъдеще.

„Много ме е страх от национализма, може би защото съм от Западните Балкани. Наясно съм какво се случи в други части на света заради национализма и политиката на национализма. Когато се радикализира, придружена от популизъм, определено може да стане разрушителна. Има много отрови в света, но една от най-лошите е национализмът. Тези, които го използват за задоволяване на користни политически интереси, понякога тровят всичко, всявайки враждебност в обществата“, каза Заев.

Той говори и за Преспанското споразумение, което постигна с бившия гръцки премиер Алексис Ципрас, като оцени, че този документ представлява истински успех, защото „ни даде възможност да демонстрираме способността си да решаваме външнополитически въпроси по мирен път, използвайки мека сила“.

„Аз и Алексис Ципрас никога няма да съжаляваме за компромисите, които направихме, защото гражданите и на двете страни знаят, че не само „десетилетният спор“ намери окончателно решение, но и отвори пътя за стратегическо партньорство между двете страни. Споразумението дава цяла рамка, която позволява бъдещо сътрудничество“, каза Заев.

На въпрос дали има руско влияние в страната, Заев подчерта, че пропагандата от Москва присъства в целия регион, включително в Северна Македония, и че Русия се противопоставя на разширяването на НАТО и поддържа своите политически, икономически и енергийни интереси.

„Ключовият въпрос е накъде ще решим да поемем, с кого да увеличим сътрудничеството. Ние сме малка държава и е добре да си сътрудничим с всички“, заключи Зоран Заев. /БГНЕС

Скопие / Северна Македония