Заев: Действията на Радев са обида за РСМ

Стъпките и блокадите, предприети от българския президент Румен Радев от името на България, са обида за македонските граждани, заяви днес премиерът Зоран Заев в Бърдо, където присъства на срещата на високо равнище ЕС-Западни Балкани.

Заев подчерта, че това не е новина и че е приемливо за РСМ да засили разговорите с България в духа на европейските добросъседски отношения.

"Ние казваме - да, можем и трябва. И двете страни, веднага след изборите в България и Северна Македония, както ни подхожда, с искрена политическа воля, да предприемем решителни стъпки за разрешаване на отворените въпроси. Но също така не е новина, че нашата твърда позиция по въпросите на идентичността е, че македонската идентичност не може да бъде тема за преговори", каза Заев.

Той подчерта, че на срещата на върха е получил още едно силно потвърждение, че "само една държава-членка на ЕС се противопоставя на нашата интеграция и началото на преговорите за членство в Съюза".

„За мое голямо разочарование, а аз лично вярвам, и на всички наши граждани, блокадата идва от съседката ни България“, каза Заев.

Той добави, че македонският народ с цялата си миролюбивост не може да оправдае блокадите.

"Моят народ ми даде мандат за намиране на решение, не ми даде мандат да оправдавам политики от миналия век. Досега никоя държава-членка на ЕС не е имала възражения срещу нашите реформи. Нашият напредък в европейската интеграция трябва да зависи преди всичко от вътрешни реформи, свързани с постигането на европейските стандарти, а не от двустранни въпроси. Затова ние се ангажираме с разрешаването на двустранните спорове, които се влачат от миналото, както е видно от Преспанското споразумение и Договора с България от 2017 г.", каза премиерът.

Той добави, че страната е предприела всички необходими стъпки от своята компетентност, за да деблокира процеса на разширяване на ЕС не само за нея, но и за целия регион.

Заев каза още, че посланията на френския президент Еманюел Макрон и германския канцлер Ангела Меркел на срещата са ясни.

"За решенията трябва поглед към бъдещето, а не към миналото. Но за съжаление не съм сигурен, че президентът Радев е разбрал това послание", заключи Заев. /БГНЕС