За Деня на бесарабските българи Радев ще посети Молдова

Президентът Румен Радев ще бъде на официално двудневно посещения в Република Молдова в годината, в която се отбелязват 30 години от установяването на дипломатически отношения между София и Кишинев, предаде специалният пратеник на БГНЕС Георги Пашкулев.

Това е първата визита в двустранен план, след като Република Молдова получи на 23 юни 2022 г. статут на страна-кандидат за членство в Европейския съюз (ЕС).

Повод за посещението е честването на Деня на бесарабските българи (29 октомври) и Деня на народните будители (1 ноември).

На 27 октомври българският държавен глава Румен Радев ще бъде посрещнат от молдовската си колега Мая Санду в Президентския дворец в Кишинев. Двамата ще проведат среща „на четири очи“, след което ще ръководят пленарните разговори между официалните делегации на България и Молдова. Президентите Радев и Санду ще дадат изявления за медиите.

По-късно българският държавен глава ще проведе среща с председателя на Парламента на Република Молдова Игор Гросу. В рамките на деня президентът Радев ще поднесе и цветя пред паметника на Щефан чел Маре - княз на княжество Молдова, станал известен в цяла Европа с упоритата си съпротива срещу Османската империя.

На 28 октомври българският държавен глава ще посети град Тараклия и ще се включи в честванията по случай Деня на бесарабските българи – 29 октомври. Денят на бесарабските българи е сред най-значимите празници за българската общност в Молдова, като президентът ще отправи приветствие към присъстващите на церемония в Тараклийския държавен университет „Григорий Цамблак“.

В рамките на визитата си в Молдова българският държавен глава ще посети Български теоретичен лицей “Васил Левски” в Кишинев. Румен Радев ще отдаде почит и пред паметника „Шипка“ в молдовската столица. При посещението си в Молдова президентът ще бъде придружаван от съпругата си Десислава Радева.

Акцент върху българската общност

Сред темите на посещението ще бъдат последващото задълбочаване на търговските и икономическите отношения между България и Молдова, сътрудничеството в областта на европейската интеграция и регионалното партньорство в Югоизточна Европа. Акцент на срещите на президента Радев ще бъде поставен и върху условията за съхраняване на културата и националната идентичност на многобройната българска диаспора в страната. По официални данни общността ни в Молдова наброява над 50 000 души, като българите са шестата по численост етническа група там.

Българите се признават като национално малцинство в Молдова. Тараклийският държавен университет, Тараклийският район и Лицея „Васил Левски“ са сред стълбовете за съхраняване на културата и националната идентичност на общността.

Приоритет за българската държава е намирането на работещо, устойчиво и удовлетворяващо всички страни решение относно статута на ТДУ „Григорий Цамблак“, който да запази своята академична автономия и университетска идентичност.

Търговско-икономическо сътрудничество

Стокообменът към края на второто тримесечие на 2022 г. възлиза на 190.5 млн. щ. д., като се наблюдава значителен ръст от 232.6 % спрямо същия период на предходната година.

Водещи стокови групи в износа ни за Молдова през 2021 г., както и през предходната година са нефтените масла, медикаментите и пластмасовите едножични влакна.

По предварителни данни на БНБ нетните преки български инвестиции в Молдова бележат сериозен ръст през последните три години, като общият им размер към 2021 г. възлиза на 163,2 млн. евро.

На 25.03.2016 г. е подписан Меморандум за разбирателство между Българската агенция за инвестиции (БАИ) и Молдовската организация за привличане на инвестиции и насърчаване на износа (MIEPO), с който се определят параметрите на взаимодействие между двете организации за привличане на инвестиции и обмен на информация за потенциални бизнес партньори.

За период януари-юни 2022 г. Молдова се нарежда на 13-то място по брой туристи, посетили България, като туристическите посещения са с 70.7% повече от осъществените през преходната година.

Въведеният безвизов режим на ЕС с Молдова, в сила от 28 април 2014 г., допълнително улеснява пътуванията, бизнес отношенията и контактите. /БГНЕС