За 5 месеца България е внесла 14.4 хил.т. опасни отпадъци

България е внесла 163 516.834 тона отпадъци за първите пет месеца на годината, съобщиха за БГНЕС от Министерството на околната среда и водите.

От тях внесените като алтернативно гориво RDF отпадъци са 8676.462 тона. Те са предназначени за изгаряне в трите циментови заводи, притежаващи комплексни разрешителни – „Девня Цимент“ АД в гр. Девня, „Холсим България“ АД в с. Бели извор, и „Златна Панега цимент“ АД в с. Златна Панега. При тях е спазено изискването на Закона за управление на отпадъците количествата да не надвишават сумарно половината от годишния капацитет на инсталацията, определен в комплексното разрешително.

Внесените неопасни отпадъци от зелен списък са 149 085.476 тона.

Общо количество внесени опасни отпадъци за периода от 1 януари до 31 май е 14 431.358 тона. Става дума за отпадъци от акумулаторни батерии, оловна паста, цинков прах, отпадъчни минерални масла, които представляват суровини за големи предприятия в страната.

От МОСВ подчертават, че в България е забранен вносът на отпадъци за обезвреждане.

Откъде се внасят отпадъците?

През 2021 г. са внесени на отпадъци за рециклиране от:

- следните страни от ЕС: Австрия, Малта, Белгия, Нидерландия, Германия, Полша, Гърция, Дания, Румъния, Словакия, Словения, Испания, Унгария, Италия, Франция, Хърватия и Чехия.

- следните страни извън ЕС: Албания, Швейцария, Северна Македония, Сърбия, Великобритания, Китай, Саудитска Арабия, Босна и Херцеговина, Сингапур, Турция, Норвегия, Ливан, Украйна и Катар.

Отпадъци за изгаряне с оползотворяване на енергията е осъществяван от Италия и Великобритания.

Къде се складират?

Съхраняването на отпадъците се извършва на обособени площадки на фирмите-получатели, в съответствие с издадените разрешителни документи за третиране (в т.ч. и временно съхраняване) на съответния вид отпадъци. Не по-късно от една календарна година след получаването на отпадъците от съоръжението те трябва да бъдат оползотворени, освен ако не е посочен по-къс срок от заинтересованите компетентни органи.

Кой внася отпадъците?

От МОСВ заявяват, че съгласие за внос на отпадъци се издава само на фирми, които са преминали процедурите по разрешителните режими за третиране на отпадъци.

Фирмите, които внасят отпадъци по реда на чл. 4 от Регламент 1013/2006, подават към компетентните органи на страните по превоза изискуемия комплект документи (заявление за предварително одобрение и нотификация), които подлежат на предварителен преглед и издаване на решение от страна на всеки един от компетентните органи.

В случай на внос на отпадъци, този комплект документи се получава от компетентния орган по изпращане на превоза, след негов преглед и одобрение. Решенията съдържат указан времеви обхват на превозите и набор от задължителни за спазване условия, в съответствие с издадените екологични разрешителни документи на участващите в превоза дружества – получаващи, оползотворяващи и транспортиращи юридически лица.

Министърът на околната среда и водите, съвместно с министъра на вътрешните работи, министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията и директора на Агенция "Митници" контролират трансграничния превоз на отпадъци съобразно своите правомощия. Контролът от страна на МОСВ се осъществява чрез РИОСВ, на чиято територия е мястото на произход на отпадъка или местоназначението на превоза. /БГНЕС

Тагове: