Юлия Педева: Димитър е пребит, лежи в "Пирогов" с белезници и под охрана

„Нямам никаква информация от разследващите, не зная в какво е обвинен Димитър. За съжаление и той не си спомня нищо, вследствие на зверското пребиване и на безпомощното състояние, в което се намира в момента”. Това заяви за БГНЕС Юлия Педева, майка на задържания по време на протеста в петък Димитър Педев.

Младият мъж бе арестуван от органите на реда в района на „Орлов мост” в столицата, но впоследствие е приет в „Пирогов” в тежко състояние, където се намира вече трето денонощие.

„Не съм допускана в близост до него днес, за последно съм го видяла вчера. Не мога да кажа как се чувства той сега. Мога единствено да кажа това, което разбрах от лекуващия му лекар, а то е, че е повръщал през нощта. Имал е неразположение. Това е вследствие на тежкото комоцио, преживяно от ожесточеното пребиване. Надявам се да останат само тези странични последици и да няма нищо по-страшно”, каза разтревожената жена.

Димитър Педев, който е служител на Нова телевизия, през 2018 г. бе част и от екипа на БГНЕС като монтажист, има повдигнато обвинение за хулиганство. Определяна му е парична гаранция в размер на 1000 лева, а по-рано през деня от СДВР увериха, че ще извършат проверка по случая, като изразиха съмнение Димитър да е бит от полицаи.

Адвокат Ботев: Димитър изглежда като доста бит човек, ще му искат парична гаранция

„Аз не мога да повярвам, че това е възможно. Той е пребит. Има охлузвания по цялото тяло. С насинени очи е, с хематоми по лицето, в тежко комоцио е. Бил е в безсъзнание и се е събудил в „Пирогов”. Не знам как може да се говори нещо, което не е проверено. Ако не е бит, защо се намира в болницата вече трето денонощие? Не е сигурно дали и утре ще го изпишат, защото трябва да бъде под наблюдение”, заяви Юлия Педева.

Жената разказва и други тревожни факти. Телефонът му е отнет още във вечерта на ареста, тя дълго време няма връзка него и не е уведомена за задържането му. Така тя почти два дни сама издирва сина си, звъни на приятелите му, а накрая намира информация за него на регистратурата в спешната болница, откъдето и казват, че синът и е приет в събота сутрин в тежко състояние.

„Той е окован в белезници. Лежи в леглото си в безпомощно състояние, пребит. В момента държавата плаща заплатите на двама полицаи да стоят до него, за да го пазят. Не разбирам, все едно е най-големият престъпник на тази страна”, смята майката, според която синът и е набеден за провокатор.

Тя призова всеки, присъствал в петък вечер на събитията в района на „Орлов мост”, да изпрати снимки или видео, за да се установи истината за ареста на сина ѝ.

„Нека стигнем заедно до истината. Имаме думите на полицаите срещу нищо, защото моето дете не си спомня какво се е случило”, каза още Юлия Педева. /БГНЕС