WP: Висши американски генерали работят тайно по секретни военни проекти на чужди правителства

Стотици високопоставени пенсионирани американски военни работят за други държави срещу големи суми пари, като много от тях нарушават правата на човека. Това пише в своя статия „Вашингтон пост“ по данни от собствено разследване.

Оказва се, че американското правителство засекретява данни за работата на пенсионирани американски генерали в чужбина.

Американците, които работят за федералното правителство и получават пари или възнаграждения от чужди сили, се превърнаха в проблем за първи път от години при президента Доналд Тръмп, когато той самият и някои служители в администрацията му бяха обвинени в нарушаване на съществуващите правила. Същите правила важат и за пенсионираните военнослужещи, въпреки че те не са обект на толкова строг контрол. Вестник "Вашингтон пост" се фокусира върху това да разбере: какво е естеството на работата им в чужди правителства?

Бившият шеф на Пентагона при Доналд Тръмп - Джеймс Матис (Ц)

Вестник "Вашингтон пост" изправи на съд Пентагона и Държавния департамент, за да получи данни за търсените от бивши американски военнослужещи работни места в чужбина, включително за вида на работата, възнаграждението и държавите, в които са работили. Досега са получени над 4000 страници документи, включващи досиетата на около 450 американски военнослужещи, които са се пенсионирали от армията, флота, военновъздушните сили и морската пехота.

Правителството се противопостави на публикуването на тези данни, позовавайки се на Закона за свобода на информацията, с аргумента, че разкриването им не е в обществен интерес и нарушава неприкосновеността на личния живот на военнослужещите. След двегодишна съдебна битка окръжният съдия Амит П. Мехта постанови през септември, че аргументите на правителството са "неубедителни".

"Обществеността има право да знае дали високопоставени военни командири се възползват от положението си, за да създават възможности за работа с чужди правителства, след като освободят поста", пише Мехта.

Основните изводи от тези данни са потресаващи.

Стотици пенсионирани американски военнослужещи са започнали работа в чужбина.

От 2015 г. насам повече от 500 пенсионирани американски военнослужещи, сред които много генерали и адмирали, са започнали работа като изпълнители и консултанти за чужди правителства, като са се възползвали от военния си опит и политическото си влияние. Повечето от тях са работили като граждански изпълнители в Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства и други монархии от Персийския залив, като са играли важна, макар и до голяма степен скрита роля в модернизацията на въоръжените сили на тези страни.

Чуждестранните правителства плащат щедро на американските военни професионалисти, като заплатите и обезщетенията им достигат шест, а понякога и седемцифрени цифри, което е много повече от заплатите на повечето американски военнослужещи на активна служба. Пенсионираните генерали и адмирали, разбира се, получават най-високи заплати, но фактите показват, че дори бившите военни от по-ниски рангове получават прилични заплати в чужбина в допълнение към пенсиите си в американската армия.

Повечето от тях са наети от страни, известни с нарушения на правата на човека и политически репресии срещу инакомислещите.

Петнадесет пенсионирани американски генерали и адмирали работят като високоплатени военни съветници в саудитското министерство на отбраната и на престолонаследника принц Мохамед бин Салман, който според американските разузнавателни служби е наредил убийството на журналиста Джамал Хашоги през 2018 г. Сред лицата, които са работили под наем като военни съветници в Саудитска Арабия след убийството на Хашоги, са бивш съветник по националната сигурност на Белия дом, бивш директор на Агенцията за национална сигурност и бивш командир на американските сили в Афганистан.

Пенсионираният армейски генерал Кийт Алекзандър, директор на АНС при Джордж Буш и Обама, получава разрешение от Държавния департамент да работи за саудитците два месеца след убийството на Хашоги.

Бившият директор на АНС генерал Кийт Алекзандър

Монархията наема Алекзандър, за да помогне за създаването на нова институция - Колежа за киберсигурност на принц Мохамед бин Салман. Консултантската фирма на Алекзандър работи за саудитците до 2020 г.

Американската работа за саудитците се засили след убийството на Хашоги.

Пенсионираният генерал Джеймс Л. Джоунс, бивш командир на НАТО и морската пехота, разширява консултантската си дейност със саудитското министерство на отбраната непосредствено след убийството на Хашоги. Във фирмата му в Рияд понастоящем работят 8 пенсионирани американски генерали и адмирали, както и 32 пенсионирани американски военни с по-нисък ранг.

Бившият командир на НАТО и морската пехота генерал Джеймс Л. Джоунс

В интервю за „Вашингтон пост“ Джоунс заяви, че е "много шокиран и изненадан от това, което очевидно се е случило" с Хашоги. Но той заяви още, че правителството на САЩ го е призовало да продължи да работи за саудитците. "Не знам каква щеше да е алтернативата, ако бяхме отказали. Притеснявах се, че саудитците могат да се обърнат към китайците и руснаците."

ОАЕ е най-популярният пазар на труда за пенсионирани американски военни в чужбина. През последните седем години 280 пенсионирани американски военнослужещи са работили като военни изпълнители и консултанти в Обединените арабски емирства, което е повече от всяка друга държава досега. Емирствата разчитат на тях, за да изградят армия, която според много експерти е най-силната в арабския свят. Но ОАЕ използваха въоръжените си сили и за да се намесят в гражданските войни в Йемен и Либия, което доведе до изостряне на хуманитарната криза в двете страни.

Бившият ръководител на Пентагона генерал Джеймс Матис на среща с лидера на ОАЕ

Емирствата плащат добре за помощта от САЩ. Бивш морски тюлен получава заплата от 348 000 долара годишно и 54 400 долара разходи за работа като инструктор на стрелбище в ОАЕ. Пенсиониран полковник от американската армия е приел длъжността съветник на емиратската армия със заплата от 324 000 долара годишно.

Пенсионираният генерал от морската пехота Джеймс Матис е работил като военен съветник в ОАЕ, преди да стане министър на отбраната в администрацията на Тръмп.

Генерал Джеймс Матис

Говорител на Матис заяви, че той е съветвал ОАЕ по "оперативни, тактически, информационни и етични аспекти" на военните операции, но не е получил никакво възнаграждение за работата си. Малко след като се оттегли от поста ръководител на Пентагона, Матис поиска федерално разрешение да работи отново с Емирствата и изнесе реч в Абу Даби. Документите показват, че той е трябвало да получи "хонорар" от ОАЕ, но говорител на Матис заяви, че той е приел само възстановяване на пътните разходи.

Бивши началници на военноморските сили на САЩ работят като платени поверителни съветници на австралийското правителство, като му помагат да придобие свръхсекретна технология за ядрени подводници от САЩ и Великобритания. В момента Австралия се опитва да финализира сделка със САЩ и Великобритания за изграждане на флот от ядрени подводници, който може да струва над 74 млрд. долара. Резултатът ще има глобални последици и може да промени военния баланс на силите в Азия между Съединените щати, техните съюзници и Китай.

От 2015 г. насам пенсионирани американски адмирали и други бивши висши военноморски ръководители на САЩ са получили възнаграждения на обща стойност над 10 милиона долара от австралийското правителство за "консултантски услуги".

Някои пенсионирани американски адмирали са работили за австралийското правителство като платени съветници, докато са съветвали американския флот. Един пенсиониран американски адмирал е нает от австралийското правителство като заместник-министър на отбраната и наблюдава програмата за подводници.

Исканията за работа за чужди правителства се одобряват предимно официално. Пенсионираните военнослужещи, които започват работа в чужбина, трябва първо да бъдат одобрени от своя клон на въоръжените сили и от Държавния департамент. „Вашингтон пост“ установи, че тези молби се разглеждат предимно формално и в огромното си мнозинство се одобряват: от над 500 молби, подадени от 2015 г. насам, около 95% са били одобрен много бързо.

Журналистът на "Вашингтон пост" Джамал Хашоги, убит в Саудитска Арабия

Редакционната колегия на вестника идентифицира и множество пенсионирани американски военни в LinkedIn, които твърдят, че са приели работа по договор с военни агенции в Персийския залив, но нямат официални документи за одобрение от федералното правителство. За нарушаването на закона не се носи наказателна отговорност. В такива случаи почти няма участие на правоприлагащите органи. Министерството на отбраната може да спре изплащането на пенсиите на тези, които пренебрегват съществуващите правила. Според говорителя на министерството Стив Бургхардт обаче финансово-счетоводната служба на министерството, която се занимава със заплащането на военнослужещите, наскоро е намалила пенсиите само на "по-малко от петима души". Той отказа да назове имената на тези лица, да посочи времето на вземане на тези решения или да предостави други подробности, позовавайки се на съображения за поверителност. /БГНЕС