Взривове до летището в Кабул, най-малко 11 убити в две атаки

Втора експлозия избухна до летището в Кабул на място, където е имало множество американци, съобщава РИА Новости.

Експлозия избухна по-рано на източната порта пред международното летище Хамид Карзай в Кабул, като местни медии съобщават за стрелби, пострадали и смъртни случаи, припомня БГНЕС.

сателитна снимка на летището в Кабул / архив

Говорителят на Пентагона Джон Кърби потвърди чрез Twitter, че е имало експлозия, и каза, че „засега жертвите са неясни“, съобщава АФП.

"Можем да потвърдим експлозия до летището в Кабул. Засега жертвите са неясни. Ще предоставим допълнителни подробности, когато можем", каза говорителят на Пентагона.

Експлозията се дължи на атентатор-самоубиец, а местните медии твърдят, че в престрелката са участвали бойци и водени от САЩ коалиционни сили, натоварени с охраната на летището на фона на продължаващата евакуация на войски, дипломати и цивилни.

Както съобщава телевизионният канал "Ал Джазира", позовавайки се на източник в службата за сигурност, най-малко 15 души са ранени, сред които трима от американската армия. Най-малко 11 души са убити, съобщи "Скай Нюз Арабия" с позоваване на източници.

Според Ройтерс, говорител на САЩ е потвърдил, че самоубийствена атака е могла да причини експлозията. По данни на "Уолстрийт Джърнал", американската армия е била засегната от взрива.

БГНЕС припомня, че американски и съюзнически служители по-рано заявиха, че разполагат с информация, че атентатори-самоубийци заплашват да атакуват летището, съобщи РТ.

По-рано днес висш служител на отбраната на Обединеното кралство предупреди, че има "непосредствена" заплаха от "мощна" терористична атака на летището в Кабул от "Даеш Хорасан", клон на терористичната групировка "Ислямска държава", информира от своя страна "Дейли Стар".

Взривът е станал при портата Аби, където хиляди афганистански бежанци се намират днес, въпреки че бяха затворени от американските войски поради нарастваща загриженост за заплахата.

Информиран източник каза пред Си Ен Ен, че президентът Джо Байдън е бил информиран за взрива на летището.

Посланикът на Франция в Афганистан помоли хората в околностите на летището да напуснат района незабавно, опасявайки се, че е възможна втора експлозия.

Си Ен Ен съобщи за наранявания сред афганистанци въз основа на изображения, публикувани от района, показващи окървавени афганистанци.

Местните медии отделно посочиха, че е имало експлозия пред хотел "Baron" срещу летището, като се казва, че хотелът е бил използван до голяма степен от британски военни.

Италиански военен самолет със 100 афганистанци на борда беше засегнат от стрелба по-рано днес. Самолетът не е повреден при инцидента, съобщи източник от италианското министерство на отбраната. Италиански журналист, пътуващ с полета, каза за Sky 24 TG, че самолетът е превозвал почти 100 цивилни от Афганистан, когато е бил подложен на обстрел минути след излитането. /БГНЕС