Вулин: Агресията срещу Сърбия е началото на атаката срещу Русия

Сърбия никога няма да се присъедини към Северноатлантическия алианс и ще остане военно неутрална. Това заяви сръбският вътрешен министър Александър Вулин на конференция на Международния дискусионен клуб „Валдай“ в Руския дом в Белград.

Александър Вучич и Александър Вулин

"Сърбия никога няма да бъде член на НАТО. За това ще трябва да се промени цялата структура на държавата," каза Вулин.

Той заяви, че е горд, че Сърбия и нейният президент Александър Вучич са избрали политиката на неутралитет.

"Готови сме да дадем за мир почти всичко, а за свобода - всичко", подчерта Вулин.

"Всичко, което се прави срещу нас, в крайна сметка е предназначено за Русия. Агресията на НАТО срещу Сърбия през 1999 г. беше началото на атака срещу Русия и Русия го разбра. Ние тук в Сърбия смятаме, че Русия знае всичко за нас, за нашите проблеми, нашите симпатии, но това не е така. Днешният форум е възможност да разкажем за нашите виждания и потребности, да ги обсъдим с руските си колеги", каза министърът.

Вулин подчерта още, че през годините на сътрудничество той никога не е изпитвал натиск от страна на Русия: „Русия е несъразмерно голям съюзник на Сърбия, но въпреки мащаба ѝ, никога не съм се сблъсквал с натиск от нейна страна. Никога не ни е казвано: прави това или онова, иначе ще усетите силата на Русия", каза той.

Конференцията на Международния дискусионен клуб „Валдай“ се провежда в Руския дом в Белград. Участниците в срещата обсъждат перспективите за сътрудничество между Русия и Сърбия в икономическата, хуманитарната и културната сфера. На събитието присъстват ръководителят на „Росотрудничеств“ Евгений Примаков, руският посланик в Сърбия Александър Боцан-Харченко, председателят на сръбския парламент Ивица Дачич, сръбският вътрешен министър Александър Вулин, съпредседателят на Междуправителствената комисия Ненад Попович, сръбски и руски политици и експерти. /ТАСС