Вучич: Сърбия иска споразумение с Русия за газа за 10 години

Сърбия обмисля възможността да купува 3 милиарда кубически метра руски газ годишно за период от 10 години, каза сръбският президент Александър Вучич пред канал „Hepi”.

"Сега купуваме газ за 270 долара по дългосрочен договор, представете си, че цената се повиши до 900 долара. Сега имаме 161 млн. куб. м газ в хранилищата, като вече сме изразходвали 100 млн. куб. м [от началото на кризата]. <...> От това зависят и инвестициите в страната. Сега ще поискаме от президента [на Руската федерация Владимир] Путин да ни предостави количества от поне 3 милиарда кубически метра годишно в продължение на 10 години", заяви сръбският лидер.

"Днес има допълнителни трудности, германските власти спряха сертифицирането на "Северен поток 2", а газът скача от 960 на 1140 долара", каза Вучич и отбеляза, че цената на електроенергията на европейския пазар сега е 250 евро за MWh, докато в Сърбия тя остава 50 евро.

На 1 януари Вучич пусна в експлоатация газопровода "Балкански поток" в страната си, след което по тръбата започна да постъпва природен газ от Русия. Участъкът, който минава през Сърбия е продължение на един от двата клона на "Турски поток", открит на 8 януари 2020 г., който ще пренася руски газ до Турция, а след това до България, Сърбия и Унгария. Участъкът е дълъг 403 км, а проектният му капацитет е 13,9 млрд. куб. м годишно.

По-рано Вучич заяви, че планира да обсъди цената на газа за Сърбия на среща с Путин на 25 ноември в Москва. Според него като първо предложение Белград е получил формула, според която цената на газа за сръбската страна ще бъде 780-790 долара за 1000 куб. м. Сръбският президент призна, че републиката няма да може да издържи на такава цена. На 7 октомври, по време на заседание на руско-сръбската междуправителствена комисия, руският вицепремиер Юрий Борисов заяви, че се надява до края на 2021 г. да бъде подписан дългосрочен договор за доставка на газ от Русия за Сърбия./БГНЕС