Вучич: Решението на Путин променя изцяло световния дневен ред

Решението на руския президент Владимир Путин да признае независимостта на Донецката и Луганската народни републики (ДНР и ЛНР) изцяло променя световния ред. Това съобщи сръбският президент Александър Вучич по телевизионния канал RTV Pink.

„.. всичко, което знаехме вчера, днес вече не съществува. ... Тази ситуация е може би най-трудната за всички наши съвременници, нашите родители, за нас и за нашите деца, едва ли ще бъде нещо по-трудно в следващите 10-20 или 30 години. .. Мисля, че това де факто и по същество променя световния ред", каза сръбският лидер.

Вучич отбеляза, че решението на Путин ще засегне Сърбия чрез натиск от Запада да наложи санкции срещу Русия. По думите му този натиск вече е започнал и продължава през последните три дни. „Нашата позиция не е лесна, всичко, което се случи днес, поставя Сърбия пред политически предизвикателства, предизвикателства за сигурността, икономически предизвикателства, политическият натиск върху Сърбия след решението на президента Путин ще бъде по-голям от всякога“, каза той.

Президентът на Сърбия отбеляза, че въпреки движението на Сърбия към Европа, по-голямата част от населението все още подкрепя Русия, това е тежестта на позицията на Белград. „Туитовете на председателите на Европейския съвет и на Европейската комисия Шарл Мишел и Урсула фон дер Лайен, както и на ръководителя на дипломацията на ЕС Жозеп Борел са напълно еднакви, те искат да покажат единство. Това е тежестта на нашата позиция: Сърбия е на европейския път, Сърбия винаги е подкрепяла целостта на Украйна. От друга страна има 85% от гражданите, които каквото и да се случи, ще бъдат на страната на Русия. И това са фактите, с които аз като президент на републиката се сблъсквам“, каза той.

Вучич каза, че по време на посещението си в Монако е гледал на живо обръщението на Путин по телевизия "Россия-24". Той разказа накратко пред сръбските зрители съдържанието на обръщението на Путин, като отбеляза, че е очаквал нещо подобно след последните разговори с руския лидер в Сочи.

Сръбският лидер изрази опасения, че срещу Сърбия ще бъдат наложени санкции за изграждането на газопровода, а цената на петрола и газа ще се повиши. В същото време той успокои гражданите, че в Сърбия има повече от достатъчно храна. Той посочи, че сдържаната позиция на Сърбия ще допринесе за поддържането на мира./БГНЕС

Белград / Сърбия