Вучич: Косово ще получи независимост, но не по моя вина

Косово ще получи независимост и ще запази суверенитета си върху цялата територия, но не защото ще го призная, а защото моето предложение не беше прието. Това заяви в интервю за телевизия „Пинк“ сръбският президент Александър Вучич.

Сръбският лидер не уточнява какво точно представлява неговото предложение и на кого го е предложил. Той твърди, че то няма да мине заради „огромния натиск, който оказват чужди страни и тайни служби“.

„Косово в бъдеще ще получи независимост и суверенитет върху цялата си територии, но не по моя вина“, каза Вучич и използва случая да нападне по жълтата телевизия своите опоненти, които протестират от ноември с искане за неговата оставка.

Косово обяви своята независимост през февруари 2008 г. и от тогава тя е призната от повече от 100 страни, включително България.

На срещата на западнобалканските лидери с ЕС, която се проведе в Берлин, френският президент Еманюел Макрон и германският канцлер Ангела Меркел за пореден път подчертаха, че промяна на границите на Балканите е невъзможна. /БГНЕС