Вучич договори с Макрон френски изтребители "Рафал" за Сърбия

"С Макрон постигнахме конкретни споразумения за покупка на изтребители "Рафал". Очаквам подписването на договора през следващите два месеца с присъствието на президента на Франция в Белград."


Това заяви сръбският президент Александър Вучич, който е на двудневно посещение в Париж, съобщи вестник "Политика".

Държавните глави на Франция и Сърбия са обсъдили участието на френски компании в построяването на метрото в Белград, развитието на сръбските железници, сътрудничество в областта на изкуствения интелект и др.

"Смеят се на казаното от мен за летящи коли, но говорим с три френски компании за това и ще го приложим на Експо 2027. Хората ще могат да видят това за първи път в Югоизточна Европа в Белград и Сърбия", заяви Вучич.

На двустранната среща са обсъдени и нови инвестиционни планове на Франция в Сърбия.

Сръбският държавен глава по-късно проведе среща с френския министър на отбраната Себастиен Лекорну, с който са обсъдили специализираната индустрия.

"Ще си сътрудничим в много области. Вярвам, че всички врати са отворени за нас“, каза Вучич.

Според него Макрон разбира политиката на Белград спрямо Косово.

"Разговорите за Косово и Метохия не бяха прости, но той разбра нашата позиция", обясни Вучич.

По отношение на икономическото сътрудничество, сръбският президент каза:

„Икономическите отношения между Сърбия и Франция са добри, но ние трябва и можем да направим още повече. В момента има 339 френски компании, в които работят 11 125 души. Сърбия е привлякла до 80% от всички френски инвестиции в региона. Надявам се тези цифри да се увеличат "в наша полза с по-нататъшни инвестиции, докато Сърбия, от своя страна, ще продължи да подобрява своята бизнес среда". /БГНЕС