Втората проверка в Комисията по хазарта установи загуби за бюджета за близо 557 млн. лева

Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) приключи втората проверка на бившата Държавна комисия по хазарта (ДХК).

От изложените по време на финансовата инспекция факти и обстоятелства се установи, че държавният бюджет е ощетен с 556 872 283 лв. В доклада се установява, че за проверения период 01.01.2014 – 31.12.2019 г. е налице заплащане на по-малък от дължимия размер на таксата по чл. 30, ал. 3 от Закона за хазарта от организаторите на хазартни игри в следствие на решенията на ДХК, с които са утвърдени правилата им.

Направените констатации потвърждават наличието на нарушения при прилагането на Закона за хазарта, изразяващо се в това, че за поддържане на лиценз за организиране за на едни и същи хазартни игри се заплащат формирани по различен начин държавни такси. Това потвърждава и направените заключения в предходния доклад на АДФИ от януари 2020 г. за липсата на контрол от страна на Държавната комисия по хазарта, която не е приела общи правила и методология, в които да се регламентират начините на облагане на хазартните игри по разновидности.

Втората проверка на Държавната комисия по хазарта, която понастоящем е закрита и с правоприемник Националната агенция за приходите, е свързана със законосъобразността на получените приходи от дължими държавни такси по чл. 30, ал. 3 от Закона за хазарта от страна на хазартните оператори – „Ню Геймс“ АД, „Национална лотария“ АД, „Еврофутбол“ ООД и „Евробет“ ООД.

Докладът е предоставен на прокуратурата на Република България и става публичен с разрешение по чл. 198 от Наказателно-процесуалния кодекс, съобщиха от Министерство на финансите. /БГНЕС