Втората група за Антарктида ще направи опит да стъпи на остров Смит

И втората група на 32-ата национална антарктическа експедиция замина за Ушуая, Аржентина, предаде, предаде репортер на БГНЕС.

Първата група замина преди два дни, а днес БГНЕС разговаря с тях непосредствено преди заминаването им.

“Нашата група също ще се занимава с научни проекти и поддръжка на базата, но при нас са включени двама алпинисти-Дойчин Боянов и Кирил Досков, които освен, че ще подпомагат учените-геолози, когато трябва да се качват на по-високи и трудно достъпни места, то и ще се направи опит да се стъпи на остров Смит, където български крак не е стъпвал”. Това заяви за БГНЕС Александър Недялков ръководител на втората група на 32 антарктическа експедиция.

Той обясни, кога се очаква да пристигнат на базата и кога да се завърнат в България. “Ако всичко е наред се очаква да пристигнем на 3 или 4-ти януари, при нас всеки се връща отделно, но моята група ще се прибере в началото на февруари, докато останалите остават до края на март, за да затворят базата”, поясни Александър Недялков.

Във втората група от експедицията ни са геологът Калин Найденов, електроинженерът Красимир Кръстев, Марина Великова - музикант, по акустичен проект, логистикът Александър Недялков и двамата известни алпинисти, покорители на връх Еверест - Кирил Досков и доц. д-р Дойчин Боянов.

БГНЕС припомня, че първата група на 32 антарктическа експедиция замина на 27-ми декември, а крайна цел ще бъде изграждането на база, която да приютява както чуждестранни, така и български учени.

Двете групи ще изследват и над 10 проекта свързани с климата. /БГНЕС