Втора жертва от коронавирус в България

След продължителни реанимационни мероприятия днес е починал 74-годишният мъж, хоспитализиран в Института "Пирогов".

Пациентът беше приет в лечебното заведение в тежко здравословно състояние на 8-ми март. Той е страдал от тежки хронични белодробни проблеми. След провеждане на лабораторни изследвания за новия коронавирус резултатите бяха положителни. Починалият е съпруг на първата жертва на коронавирус у нас – 66-годишната жена, която беше приета един ден след него в много тежко състояние. Въпреки всички усилия на лекарите, те не успяха да се преборят за нейния живот.

На извънредния брифинг тази сутрин началникът на Националния оперативен щаб и ВМА проф. Венцислав Мутафчийски обяви, че няма нови регистрирани заболели с коронавирус, вчера са установени 8 души нови болни, а общият им брой - 31, предаде репортерът на БГНЕС. Те са на възраст от 24 до 80 години. 80-годишният мъж е настанен в Института „Пирогов“ от болница „Свети Наум“ в София. “Проведени са всички дезинфекциозни мероприятия с карантиране на другите болни и персонал. Разположена е полиция на входа на болницата и продължават уточняванията на контактните лица, защото този пациент е имал признаци на болест различна от тази на диагнозата, с която е приет“, каза още проф. Мутафчийски.

От установените вчера болни пациенти 3 са хоспитализирани в болници, останалите са с леки или много леки симптоми и са в домашни условия под карантина. В близките седмици страната ще живее в условията на извънредно положение, като неговата цел е да предпази българските граждани от коронавируса. Правителството затвори до 29 март всички училища, детски градини, търговски центрове, кина, фитнеси и други обекти, в които има голямо струпване на хора. Работят само магазините за хранителни стоки, аптеките, банковите офиси и бензиностанциите. Ресторантите затварят за посетители, но доставките по домовете и офисите ще останат. Премиерът Бойко Борисов призова българите да останат по домовете си, за да спасят своя и на своите близки, приятели и съседи живот. Той направи това със специална снимка и текст под нея в социалната мрежа. Много потребители на българския Фейсбук също са направили подобни публикации, обновявайки своите профилни снимки. Въпреки призивите на властта, тази сутрин имаше опашки от чакащи пред големите вериги супермаркети в кварталите на столицата, които купуваха стоки от първа необходимост – храна, тоалетни принадлежности и др. Опашки се забелязват и пред аптеките. В центъра към 12.00 часа никъде няма опашки, хората свободно могат да пазаруват каквато пожелаят, показа проверка на БГНЕС.

Вицепремиерът Томислав Дончев още веднъж призова гражданите да не се презапасяват, подчертавайки, че българското земеделие е в състояние да изхрани нашия народ и че криза в тази сфера няма и не се очаква. Презапасяването няма да ви имунизира от коранивируса, изрази се образно той пред бТВ. Купуването на храни и други стоки в по-големи размери не се наблюдава само при българите. Сходно е положението в Сърбия и Гърция.

По заразени с коронавирус България се намира в „златната среда“ на Балканите. От десет държави от региона ние разделяме с Хърватия шестото място с 31 болни. В Сърбия техният брой е 41, а най-много са регистрираните случаи в Гърция – 190. Най-малко болни от коронавирус има в Турция, която беше една от последните страни в Европа, където опасната болест дойде. В световен мащаб болните са 145 хиляди души, а излекувалите се 72 хиляди. Положителна тенденция е регистрирана в Китай, откъдето тръгна епидемията. За едно денонощие там са регистрирани само 11 случая. Много тежко остава положението в Италия. /БГНЕС