Втора поредна титла за Хебър в мъжкия ни елит

Хебър Пазарджик защити титлата си в мъжкия ни елит Ефбет Супер Волей, след като се наложи с 3-1 срещу Нефтохимик 2010 Бургас (17-25, 27-25, 23-25, 15-25). Така с 3 победи от 3 мача във финалната плейофна серия и без загубен мач в редовния сезон “тигрите” прибавиха пореден трофей във витрината си, след като по-рано този сезон спечелиха Суперкупата и Купата на България.

Наставникът на шампионите Камило Плачи

Пред пълна зала Младост в Бургас и пред погледите на председателя на НВЛ Живко Желев, президента на БФВ Любослав Ганев и кметовете на Бургас и Пазарджик Димитър Николов и Тодор Попов Хебър и Нефтохимик сътвориха истинско волейболно шоу.

И двата тима започнаха с високо темпо в двубоя, а след серия от точки в началото на първия гейм, ст. треньорът на Хебър Камило Плачи взе прекъсване при 8-6 в полза на Нефтохимик. Това даде резултат и “Тигрите” заеха лидерската позиция при 10-9 в своя полза, което пък от своя страна накара наставника на бургазлии - Николай Желязков да прекъсне играта. Пазарджиклии обаче не загубиха ритъма и изградиха аванс от четири точки (16-12), а след това напълно наложиха волята си за 25-17 в своя полза. Хебър завърши гейма с изключителните 75% успеваемост в контраатака, докато Нефтохимик имаше проблем в завършването на своите атаки, въпреки доброто посрещане, което показаха (64% позитивно, 33% перфектно).

Нефтохимик стъпи малко по-добре в началото на втория гейм, записвайки три аса за 7-4 в своя полза. Бургазлии продължиха да контролират играта (10-7), но Хебър започна “да диша във вратовете им” и въпреки че Николай Учиков беше безпогрешен за домакините (12-10), гостите обърнаха нещата в своя полза след серия от четири точки. В следващите минути зрителите в зала “Младост”, както и тези пред екраните, станаха свидетели на изключителни разигравания, като двата тима се бориха за всяка точка до последния момент. Домакините показаха по-здрави нерви и изравниха геймовете, след като спечелих втория с 27-25, предимно благодарение на успешна контраатака, резултат от отслабената блокада на Хебър.

Тимът, воден от ст.треньора на мъжкия ни национален отбор Николай Желязков загуби концентрация в първите моменти на третия гейм и Хебър поведе с 3-0. Въпреки това, домакините бързо намериха отново своя ритъм, като това доведе до преследване в резултата (7-7, 10-10, 16-16). Словашкият посрещач на Нефтохимик - Юлиус Фиркал, както и австрийският разпределите Александър Туш бяха ключови играчи за своя тим, но въпреки това, по-опитният отбор на Хебър пречупи съперника (22-22) и поведе с 2-1.

Нефтохимик беше равностоен в първите минути на последния четвърти гейм, но с Якопо Масари на сервис, пазарджиклии дръпнаха напред в резултата (12-8) и поддържайки комфортна точкова разлика, записаха победата и грабнаха титлата. Бившият италиански национал беше определен за Най-полезен играч, а канадската звезда на Хебър Брадли Гънтър пък се оказа любимият играч на публиката, печелейки 16.95% от всички гласове. /БГНЕС