Вселенската патриаршия признава МПЦ като Охридска архиепископия

Синодът на Вселенската патриаршия отстрани 55-годишната схизма върху Македонската православна църква и реши да установи канонично и евхаристийно общение между македонските епископи, свещеници и народа. Това се казва в официално съобщение на Вселенската патриаршия.

Това на практика означава, че Вселенската патриаршия признава МПЦ и вече ще може да отслужва с нея. От информацията става ясно, че църквата е призната като Охридска архиепископия.

БГНЕС публикува пълния текст на официалното изявление на Вселенската патриаршия.

Светият и свещен Синод, който се събра днес, понеделник, 9 май 2022 г., под председателството на Н.Пр. Негово Светейшество Вселенският патриарх Вартоломей обсъди подробно църковния въпрос за Скопие и след като оцени в заключителната фаза жалбата, подадена до Църквата майка от тази църква, както и жалбите на държавата Северна Македония, реши следното:

1) Приема в евхаристийно общение йерархията, клира и народа на Църквата под ръководството на архиепископ Стефан, лекувайки раната на схизмата и осигурявайки "елей и вино" за раната на нашите православни братя и сестри. За тази цел се издават и съответните патриаршески и синодални сборници.

2) Предоставя на Светата църква на Сърбия уреждането на административните въпроси между нея и църквата в Северна Македония в рамките на каноничния ред и църковната традиция.

3) Признава за име на тази църква "Охридска" (което означава областта на нейната юрисдикция само в границите на територията на държавата Северна Македония), както е обещано писмено на Вселенската патриаршия и нейния предстоятел, като изключва термина "македонска" и всякакви други производни на думата "Македония".

Вселенската патриаршия продължава да се интересува от растежа, напредъка и стабилността на тази църковна единица в Охрид, както е било през вековете за всички поместни православни църкви, като "гостилница на любовта, извор на благочестието на нацията на православните християни" (Драмас Павел).

БГНЕС припомня, че СПЦ в края на миналата година призова за среща между патриарх Порфирий и главата на МПЦ Стефан. Но до момента нямаше информация за подобна среща. В същото време македонски политици и местен владика непрекъснато лобираха пред Вселенския патриарх за признаването на МПЦ и обявяването ѝ за автокефална църква.

Преди години от МПЦ поискаха Българската православна църква да бъде обявена за тяхна църква-майка, но веднага след като бе сформирана комисия към Светия синод на БПЦ по този въпрос, македонските владици започнаха да се обръщат за съдействие директно към Вселенската патриаршия. /БГНЕС