Всеки трети служител на австралийския парламент е подложен на секстормоз

Сексуалният тормоз е широко разпространен в парламента на Австралия, като засяга както законодателите, така и служителите, установи високопоставено разследване на институцията, предаде АФП.

След седеммесечно разследване, в подкрепен от правителството доклад се казва, че един от всеки трима души, работещи в момента в парламента, „е претърпял някаква форма на сексуален тормоз, докато работи там“. Това включва 63% от жените депутати.

„Амбициозни мъже политици изобщо и не възприемат потупването по дупето, прегръщането през кръста, целуването по устните, докосването по различни места на тялото, и коментарите за външния вид като сексуален тормоз... културата позволява това", каза един от 1700-те интервюирани в доклада.

Докладът съдържа 28 препоръки за неутрализиране на сексуалният тормоз в парламента. Документът идва на фона на мащабното обществено възмущение от предполагаемото изнасилване на служителката в парламента Британи Хигинс в кабинета на министър, след нощно излизане с консервативни колеги от Либералната партия. Нейните твърдения, които все още се разследват, подклаждат национални протести и искания за реформа.

Сенаторът на Зелените Сара Хансън-Йънг описа доклада като "унизително разобличаване на сексистката култура и тормоза в политиката"./БГНЕС