Волейболистите на полуфинал в Берлин след победа над Сърбия

Волейболистите на България се класираха за полуфиналите на олимпийската квалификация в Берлин, след като победиха Сърбия с 3-2 (25-21, 24-26, 25-22, 20-25, 15-13) в последния си мач от груповата фаза на турнира.

Българските волейболисти изнесоха страхотен мач срещу европейските шампиони.

"Лъвовете" имаха нужда от два гейма в мача си с европейските шампиони днес, за да си осигурят едно от първите две места в групата, и успяха да стигнат до тях след много силна игра. От самото началото на двубоя в зала "Макс Шмелинг Хале" сервисът на българските волейболисти работеше отлично и не даваше никакви шансове на съперника ни да организира добри атаки, което доведе и до ефективна блокада на нашите. Възпитаниците на Силвано Пранди тотално доминираха в първи гейм и го взеха на 21 точки, но сърбите вдигнаха нивото във втората част, която бе равностойна, но няколко грешки на България в заключителната част доведе до 26-24 за Сърбия.

Тонусът на "лъвовете" видимо падна в следващите минути и сърбите бързо натрупаха аванс от 7-2 в третия гейм, но българските играчи показаха характер и успяха да изравнят, след което отново натиснаха сериозно на сервис и пречупиха съперника си, за да спечелят частта с 25-22 и да си осигурят място на полуфиналите.

Селекционерът Силвано Пранди доближи България на две победи от класиране за Токио 2020.

Това на практика сложи край на интригата в двубоя, като до края и двата тима заложиха на резервните си играчи. В четвъртия гейм Сърбия се наложи с 25-20, но в тайбрека българите наваксаха пасив от 9-11, за да затворят мача при 15-13 след общо два часа и 12 минути игра.

Най-резултатен за България бе диагоналът Цветан Соколов с 20 точки (2 аса) в три гейма, а Тодор Скримов добави 14 точки (2 аса, 3 блока) за същото време игра. Статистиката на "лъвовете" на сервис бе повече от впечатляваща - 14 аса срещу 19 грешки, като те позволиха на сърбите да направят едва 20 процента позитивно и 9 процента перфектно посрещане (срещу съответно 40 и 22 процента за България).

По този начин България завършва груповата фаза с три успеха от три мача, след като в предишните два дена победи Франция с 3-2 и Холандия с 3-0. Това означава, че България ще се изправи срещу Словения или домакините от Германия в утрешния полуфинал, а от нашата група напред продължава и тимът на Франция. От своя страна Сърбия няма да участва на втора поредна Олимпиада. Само победителят в олимпийската квалификация в Берлин ще си осигури квота за Токио 2020. /БГНЕС