Воюващите в Судан подписаха предварително споразумение

Суданската армия и Силите за бързо реагиране (специалните сили) подписаха предварително споразумение в саудитския град Джеда, съобщи телевизионният канал Al-Hadath. Според "Декларацията от Джеда", подписана от страните, армията и специалните сили се ангажираха да "вземат всички мерки, за да не навредят на цивилното население" и "да спазват редовни хуманитарни примирия и дни на мълчание, в зависимост от необходимостта". В документа се посочва, че суданската армия и специалните сили възнамеряват да улеснят "операциите за предоставяне на хуманитарна помощ на населението", както и да не пречат на евакуацията от страната и да зачитат частната и обществена собственост в Судан. Страните се ангажираха "да се въздържат от набиране на юноши в техните части и използване на деца във военни действия".


В Джеда на 6 май започнаха преговори между представители на суданските въоръжени сили и силите за бързо реагиране. Тяхната цел беше "да се постигне ефективно споразумение за режим на прекратяване на огъня, което е необходимо за доставката на хуманитарна помощ на нуждаещите се". Преди началото на диалога в Саудитска Арабия суданската армия заяви, че преговорите "няма да засягат прекратяването на военните действия в страната, а само условията за спазване на хуманитарни паузи и примирие".

Ситуацията в Судан ескалира поради разногласия между командващия армията Абдел Фатах ал-Бурхан, който ръководи и Суверенния съвет, и ръководителя на силите за бързо реагиране Мохамед Хамдан Дагало (Хамидти), който е негов заместник в този орган. Основните противоречия между двете военни структури на страната са свързани с въпросите за времето и методите за формиране на единни въоръжени сили на Судан, както и кой трябва да стане главнокомандващ на армията: професионален военен, за който се застъпва ал-Бурхан, или избран цивилен президент, както настоява Дагало.

На 15 април започнаха сблъсъци между тези две структури в близост до военната база в град Меров и в столицата Хартум. Над 600 души са загинали в страната от началото на боевете, според Министерството на здравеопазването.