Водещи медии обявиха Байдън за президент, Тръмп не признава резултатите

Президентските избори в САЩ завършиха с победа за демократа Джо Байдън, според прогнозите на повечето водещи американски медии. Действащият президент Доналд Тръмп не признава поражение и обяви планове за започване на мащабен процес.

Преломната точка дойде с пристигането на нови данни за преброяване в „колебаещия се“ щат Пенсилвания. Победата в него дава на кандидата 20 електорални гласа от 270, които са необходими, за да бъде избран за президент. И двамата кандидати през последните дни изразиха увереност, че ще спечелят в Пенсилвания. Първоначално Тръмп водеше в щата няколко дни, но Байдън стопи преднината в петък с обработката на бюлетини, изпратени по пощата. Според политически анализатори на тези избори демократите са по-склонни да гласуват по пощата, отколкото републиканците. След победата на Байдън в Пенсилвания, повечето от масовите медии, включително Си Ен Ен, Ен Би Си, Ей Би Си и „Асошиейтед прес“, нарекоха демократа „новоизбран президент на САЩ“. Малко след това „Фокс нюз“ съобщи, че демократът е победил в Невада (шест електорални гласа). С победи в Пенсилвания и Невада, Байдън вече е осигурил подкрепата на 279 избиратели, според изчисленията на Си Ен Ен. „Фокс Нюз“ прогнозира, че демократът има 290 гласа. Разликата се дължи на увереността на телевизионния канал в победата на Байдън в Аризона (11 избиратели). Много други авторитетни медии смятат, че резултатите от гласуването в щата не са толкова ясни, въпреки че признават, че демократът е водещ. В щатите Джорджия, Северна Каролина и Аляска победителят все още не е определен, но според настоящите прогнози това няма да бъде решаващо по отношение на резултата от президентската надпревара. Бившите американски президенти Барак Обама, Бил Клинтън и Джими Картър, както и много световни лидери, поздравиха Байдън за победата му. Тръмп получи новината за прогнозната победа на Байдън в голф клуб във Вирджиния. В събота той отиде там за първи път след изборите в страната.

Републиканецът не признава поражението си. В изявление, публикувано малко след това от предизборния му щаб, Тръмп обвини Байдън, че "бърза да лъже като твърди, че е победител". Според настоящия президент на САЩ „изборите далеч не са приключили“, а Байдън все още не е официално потвърден като победител в нито един от щатите. Държавният глава подчерта, че от понеделник щабът му ще започне да защитава позицията си в съда, за да гарантира, че "законите за изборите се спазват изцяло и легитимният победител" е в президентството. По-късно адвокатът на Тръмп Рудолф Джулиани потвърди на пресконференция, че Тръмп все още няма да признае, че опитът му за преизбиране е неуспешен. Според източници на „Фокс нюз“ семейството на президента активно го призовава да "продължава да се бори" и да оспорва резултатите. Според канала, американският президент е готов да направи това "в обозримо бъдеще". Вечерта, още в Белия дом, Тръмп повтори в Туитър, че е спечелил президентските избори с рекорден брой "легитимни гласове". "71 милиона легитимни гласа. Повече от всякога за действащия президент!", подчерта той. Ръководителят на администрацията на Вашингтон също повтори твърденията за нарушения, които според него са били извършени в редица щати. Междувременно демократът вече изнесе победна реч в Уилмингтън, Делауеър. Той призова сънародниците си за помирение след ожесточената президентска надпревара, а също така очерта основните задачи, които ще постави на своята администрация. Сред приоритетите той посочи борбата срещу разпространението на новия коронавирус, изкореняването на системния расизъм в страната и борбата с климатичните промени.

Байдън отбеляза, че е спечелил най-много гласове на президентски избори в историята на САЩ - 74 милиона и обеща "да накара Америка да бъде уважавана отново в света и да постигне единство в страната". Демократът призова своите привърженици да не се отнасят към политическите си опоненти като към врагове. Той подчерта, че е време да "спрем суровата реторика и да намалим степента на конфронтация“. Байдън завърши речта си с препратка към католическия химн „На крилата на орел“. Както отбелязва Си Ен Ен, по този начин политикът припомни, че той е вторият католик в историята (след Джон Кенеди), избран на поста президент на САЩ. След съобщенията за победата на Байдън привържениците на Тръмп започнаха протести в няколко щати на страната. В Атланта, Джорджия, около хиляда души се събраха пред сградата, където е местният законодателен орган. Според Асошиейтед прес (АП) те скандират "Още не е приключило!" Демонстрантите обвиняват и американските медии във фалшификация.

Във Финикс, Аризона, в събота поне 1000 поддръжници на Тръмп дойдоха в центъра, където се обработват бюлетините. Протестиращите призоваха да не считат президентските избори в страната приключени. Те изразиха увереност в победата на републиканеца. В Лансинг, Мичиган, две групи протестиращи се срещнаха: поддръжници на Тръмп и членове на движението „Черният живот има значение“. Според АП е имало "тежка конфронтация", по време на която хората са се блъскали и викали. По-късно напрежението е утихнало. Действия в подкрепа на Тръмп се проведоха в Олбани (Ню Йорк) и Колумбия (Южна Каролина). Все още няма информация за безредици по време на демонстрациите в страната. Победата на Байдън беше отпразнувана в много големи градове, включително Лос Анджелис (Калифорния), Чикаго (Илинойс) и Филаделфия (Пенсилвания). Нюйоркчани, които традиционно подкрепят демократите, ликуваха. Те крещяха и ръкопляскаха от прозорците, шофьорите на автомобили не спираха да свирят с клаксони. Стотици хора се събраха на „Таймс Скуеър“, както и на други площади и паркове в мегаполиса. Те пееха, танцуваха и отваряха шампанско под виковете „Тръмп, уволнен си“, „Сбогом Тръмп“.

В Ню Йорк отдавна няма такава радостна атмосфера: от пролетта градът е много по-безлюден от обикновено поради въведените ограничителни мерки за борба с коронавируса. Сега хората изглежда са забравили за тази заплаха за известно време. Въпреки че повечето поддръжници на Байдън носеха защитни маски с неговите символи, не ставаше дума за поддържане на социална дистанция. Целият град се превърна в „прощално парти“ за Тръмп и в „добре дошло“ партия за Байдън. Жителите на американската столица, които традиционно подкрепят най-вече демократите, също посрещнаха новината за победата на Байдън с ентусиазъм. Епицентърът на тържествата беше площадът близо до Белия дом, където това лято имаше протести, провокирани от смъртта на афроамериканеца Джордж Флойд. Привържениците на Байдън носеха табели с думите „Тръмп, уволнен си“, „Играта свърши“, танцуваха, скандираха, едновременно влизаха в ефир чрез социалните мрежи, поздравяваха приятели и познати. Някои, като победителите в автомобилни състезания, изливаха шампанско върху тълпата. Американските медии вече представиха прогнози за това кой ще влезе в администрацията на Байдън. Както заяви Си Ен Ен, демократът се нуждае от екип, "който ще гарантира възстановяването на репутацията на Америка в света" и "потвърждава лидерството в алиансите на либералните демокрации". Според вестник "Политико", Пентагонът при Байдън може да бъде оглавяван от Мишел Флорной, която е била заместник-министър на отбраната по политическите въпроси в администрацията на Обама. Според заключенията на вестника сенатор Тами Дъкуърт (от щата Илинойс), която е съавтор на проекта за санкции срещу Русия във връзка с твърденията за предполагаема готовност на Москва да плати на бойци в Афганистан за убийствата на военнослужещи от западната коалиция, както и старши демократ, също може да кандидатства за поста началник на военното ведомство. Сюзън Райс, която преди това беше помощник по националната сигурност на Обама, може да стане държавен секретар. Сред другите потенциални кандидати „Политико“ посочва бившия държавен заместник-секретар Антъни Блинкен, сенатора на демократите Крис Кунс (от Делауеър), сенатора на демократите Крис Мърфи (от Кънектикът), както и бившия заместник-държавен секретар и бивш посланик на САЩ в Русия Уилям Бърнс. Си Ен Ен съобщава, че представителят на Флорида Уол Демингс, който преди това е ръководил полицията в Орландо, Флорида, може да поеме поста началник на вътрешната сигурност./ БГНЕС Вашингтон / САЩ