Водещи автомобилни концерни спират производство и доставка в Русия

Един от водещите японски производители на автомобили "Сузуки" обяви, че спира износа на автомобили и мотоциклети за Русия поради факта, че санкциите, наложени на Русия, могат да окажат отрицателно въздействие върху логистиката и да създадат затруднения при плащанията, съобщи информационна агенция Киодо.

Агенцията уточнява, че автомобилите, по-специално Suzuki Jimny и Suzuki Vitara, се внасят в Русия от заводи в Япония и Унгария. До края на последната финансова година в Русия са продадени около 8000 автомобила. Мотоциклетите се внасят изключително от Япония. Броят на мотоциклетите, продадени на руския пазар през миналата година, не е уточнен.

Германският концерн "Фолксваген" също преустанови производството в руските си заводи в Калуга и Нижни Новгород, като доставките за Русия също са спрени незабавно, се казва в изявление на компанията.

"На фона на руското нападение в Украйна Volkswagen Group обяви спиране на производството на автомобили в Русия (Калуга, Нижни Новгород) до второ нареждане. Износът на автомобили за Русия също е спрян с незабавен ефект", заяви компанията в Twitter.

В същото време "Фолксваген" заяви, че поема сериозно отговорността към служителите си в Русия - те ще получават обезщетения за непълно работно време.

По-рано японските автомобилни концерни "Хонда" и "Мазда" обявиха, че спират износа си за Русия. Автоконцернът "Мицубиши" също обмисля да спре производството си в Калуга заради проблеми с доставките на части от Япония и Тайланд. "Нисан" вече намали производството си в Русия поради прекъсване на доставките на части, но възнамерява да продължи производството и продажбите на своите автомобили в Русия. "Тойота" обяви, че ще спре доставките на автомобили Toyota и Lexus, а заводът на автомобилната компания в Санкт Петербург ще бъде спрян. /БГНЕС